Ünnepel a több mint 80 éves pécsi mozi

Szeptember 29-től október elsejéig ünnepel a három éve korszerű, modern premiermoziként újjászületett pécsi Uránia mozi, háromnapos születésnapi vetítéssorozatukra pedig meghívják a pécsieket is!

hirdetés

Három éve született újjá

Az Uránia mozi a város legújabb premiermozijaként 2014. október elsején nyitotta meg kapuit, feladva a leckét a kasszarobbantó sztárfilmeket mindaddig egyedüli moziként vetítő Cinema City-nek.

Három éve a közönséget a “sötét oldal” toborozta a megújult moziba

Az Uránia műemléki épületét néhány hónap alatt újították fel 10 millió forintból. A munkák során megemelt dőlésszögű, 350 nézőre tervezett lelátót alakítottak ki, 6 csatornás Dolby Digital hangrendszert építettek be, kicsinosították a páholyt, kifeszítették a 65 négyzetméteres új vásznat, és beüzemelték az aktív Xpand-technikával működő hatalmas teljesítményű 3D-vetítőt is, amely jelenleg a világ legmodernebb ilyen készüléke.

A hatalmas új vásznat is a felújítás során feszítették ki

Kedvezményes jegyek, szuper filmek a szülinapon

A hamvaiból feltámasztott mozi immáron 3 éve várja a belvárosban azokat a pécsieket, akiket érdekelnek a friss filmes bemutatók és a mozis programok (koncertek, operák vetítései).

Pécsi kisiskolások ülhettek be először a megújult mozi székeibe

Természetesen harmadik születésnapjukon is kedvezményes, 950 forintos mozijegyeket válthatnak a mozilátogatók az éppen aktuális filmekre. Szeptember 29-től október elsejéig olyan filmeket láthatnak itt a filmkedvelők, mint A LEGO Ninjago film, a Kingsman: Az aranykör, az Az, az Egyenesen át, a Gru 3, a Pappa Pia és Az Emoji-film, de a részletes programért érdemes elnézni a mozi honlapjára vagy Facebook-oldalukra.

Az ország legtökéletesebb filmszínháza

Egy másik születésnapot is ünnepelhetett nemrég az Uránia, ugyanis a mozi 1936. szeptember 22-én, 81 éve nyitotta meg először kapuit, méghozzá nem is akárhogy.

Az Uránia gépházában Stinner Mátyás főgépész (Fotó: Pécsi képek)

Az 1936-ban megnyílt Uránia első filmje ugyanis az Eggerth Márta főszereplésével készült nemzetközi sztárfilm, A pacsirta volt, amelyet az egész világon először itt mutattak be! A vetítés után az Urániát egy cikkben „az egész ország legtökéletesebb filmszínházának” nevezték.

A pacsirta plakátja (Fotó: Hetedhéthatár)

A Pécsi Napló így írt a megnyitó napjáról:

„Este hat óra után ünnepi fényárban úszott az Uránia mozgó. Az épület tetején kék neoncsövekből összeállítva az új filmszínház neve: „Uránia”, égtek az összes utcai lámpák és két hatalmas reflektor sugárkévéi plasztikusan emelték ki az impozáns épületet a kora őszi este sötétjéből. Hat óra felé formális népvándorlás indult meg a színház felé, rövid idő múlva már a kivezényelt rendőrök csakis a legnagyobb erőmegfeszítéssel tudták a megnyitó előadásra érkező közönség nagy tömege következtében az utcai forgalmat fenntartani. Ez alatt megkezdődött odabent a filmszínház rendes élete. A közönség elözönlötte a földszinti és emeleti várócsarnokot. Ünnepi hangulat uralkodott az előadás megkezdése előtt. Az első sikere a megnyitás napján magának az új filmszínház épületének volt, amelynek tökéletes volta a közönség legnagyobb elragadtatását váltotta ki.”

Végezetül pedig íme egy részlet az első Urániában vetített filmből: