Ünnepeljük a Földet és emlékezzünk a Tubesre!

Ingyenes idegenvezetés a Pintér-kertben, ASzPIK Alkotói Piac, állatsimogató és különféle, a környezetvédelemmel kapcsolatos interaktív játékok. Többek között ezekkel a programokkal várják majd a pécsieket április 23-án a Tettyén, a Föld Napján. A hagyományos családi rendezvény keretében pedig megemlékezhetünk a Tubes megmentésére létrejött civil összefogásról is.

hirdetés

Pécsett évek óta szép hagyomány már, hogy a Föld Napja alkalmából ingyenes, színes és játékos családi programkavalkád várja a Tettyére látogatókat. Idén sem lesz ez másként, április 23-án szombaton 10 és 16 óra között ugyanis a Duna-Dráva Nemzeti Park rendezésében, számos pécsi szolgáltató és civil szervezet közreműködésével ünnepelhetjük bolygónkat. A programok középpontjában természetesen a környezettudatos életmód népszerűsítése áll majd.

A Tubes Nap minden évben vonzó
A Tubes Nap minden évben vonzó

A rendezvényen idén is kint lesz a Tettye Forrásház Zrt. is. A szolgáltató újfent elhozza a gyerekek kedvenc interaktív vizes játékait, azok a kicsik tehát, akik játszva szeretnének tanulni a környezettudatosságról, belemerülhetnek a „bacifogóba” és az „ökopecába”, belevághatnak a „vízlábnyomos játékokba”, lesznek színezők és egy óriási, „Vízőrző” nevű társasjáték is, melyben az apróságok lehetnek a játékbábuk.

A Biokom Nkft.-t képviselő Ökováros-Ökorégió Alapítvány is a környezettudatosság jegyében hozza el programjait. Hogy csak párat említsünk: lesz újrahasznosított papírkészítés, szelektív hulladékgyűjtés másként (azaz „kukadobáló”), ökolábnyom számítás óriás táblán, textilvirág-varrás, notesz készítés hulladék papírból.

Az ökotudatos életmód iránt lelkesedő kis pécsiek és szüleik továbbá kiélhetik kreativitásukat a zöld kézműves-foglalkozásokon, melyeken természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat és egyéb használati tárgyakat. Akik pedig nem bírnak az alkotásvágyukkal, akár animációt is készíthetnek a Total Art Egyesület standjánál.

Ha pedig valaki többet szeretne megtudni az állat- és növényvédelemről, valamint az állatok és növények gondozásáról, a Föld Napján megtalálhatja számításait, hiszen többek között a PTE Botanikus Kertje, a Greenpeace, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is ott lesz a Tettyén.

A Föld Napjára azoknak is érdemes kilátogatniuk, akik esetleg még nem látták a nemrégiben felújított Pintér-kertet, a rendezvényen ugyanis 13 és 14 órakor ingyenes idegenvezetést is tartanak a gyönyörű arborétumban.

A rendezvényen megjelenik többek között a pécsiek kedvenc kis vására, az ASzPIK Alkotói Piac is, de lesz állatsimogató a Misina Természet- és Állatvédő Egyesülettel, és a Csorba Győző könyvtárnak köszönhetően jön egy retro könyvvásár is, ahol naná, hogy természetismereti könyvekből válogathatnak az érdeklődők.

A résztvevő szolgáltatók és szervezetek sátrainál játékos feladványokat oldhatnak meg a gyerekek, a sikeres megoldásokért pedig pecsétet kapnak egy „menetlevelére”, melyet a központi információs standnál lehet átvenni. A pecséteket ajándékokra lehet beváltani (garantált egy kedvezményes belépő a Tettyei Mésztufa-barlangba), de sor kerül több nyereménysorsolásra is, melyeken ingyenes családi belépőket lehet nyerni a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyeire.

A Föld Napjához kapcsolódóan, a PSN Zrt. a „Tubes Tusával” színesíti az egész napos programot. Ez a tusa sportesemény, de nem verseny. A családok egy teljesítménylapot kapnak, amellyel a Tettye környékén öt állomást kell felkeresniük. Az állomásokon – kicsik, és nagyok által egyaránt teljesíthető – feladatokat kell megoldaniuk. Ilyen próba lesz a növényfelismerési-túra a Dömörkapuig, a tettyei romoknál kialakított lézerfegyveres lövészet, valamint a PSN Zrt. egy akadálypályát is kiépít a tettyei park természetes adottságait kihasználva, de lesz még kosárra dobás is. A részvételt és az feladatok teljesítését mind az öt állomáson a teljesítmény lapra adott bélyegzővel igazolhatják a „versenyzők”, mellyel ajándék sorsoláson vehetnek részt. A városi cégek által felajánlott ajándékokon felül, a „Tubes Tusa” fődíjaként egy kerékpárt sorsolnak majd ki.

A hagyományokhoz hűen a Föld Napjával egy napon emlékezhetünk meg arról a napról is, mikor a pécsieknek sikerült megakadályozniuk, hogy radarállomást építsenek a Mecsek egyik legszebb csúcsán, egy természetvédelmi területen. Ebből az alakalomból idén is beszédet mond a rendezvényen Páva Zsolt, Pécs polgármestere.