Utolsó kávéházi este a Nappaliban

Ebben az esztendőben utoljára várja a vendégeket a Janus Pannonius Múzeum népszerű beszélgetős sorozata, a Kávéházi esték pécsi műbarátoknak. A Nappali Kávézóban december 16-án – tehát kivételesen kedden – 18 órától megrendezett eseményen ezúttal Roder Judit Elvont tárgyú csendélet című alkotása ösztönzi a részvevők gondolatait – olvasható a JPM honlapján. 

hirdetés

Roder Judit iskoláit Pécsett végezte, 1938-ban tett gimnáziumi érettségit. Király Lajossal, festőtársával és mártírtársával együtt Gebauer Ernő, illetve Martyn Ferenc tanítványa volt. Gebauer Ernő tanácsára jelentkezni szeretett volna a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, de ez a zsidótörvények miatt már nem történhetett meg.

Tehetséges fiatal művészként többször szerepelt a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának csoportos kiállításain. Elvont tárgyú csendélet című alkotását szintén a társaság 1941. évi őszi kiállításán mutatta be. 1944-ben a pécsi gettóból férjével, szüleivel és nővérével együtt deportálták. Az 1946-ban rendezett emlékkiállításon a szintén a holokauszt áldozatává lett három másik művész, Károly Ernő, Kellermann Emil és Király Lajos műveivel együtt mutatták be alkotásait.

1976 márciusában Roder Judit nővére, Révész Györgyné (Roder Anna), a család egyetlen túlélője húga művészi hagyatékát a Pécsi Zsidó Hitközségnek adományozta. Legutóbb 2014 júliusában a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Zsidó Hitközség Négy festőművész címmel rendezett kiállításán voltak láthatók festményei és grafikái.

A Kávéházi esték legközelebbi rendezvényen a művészről és a képről Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel. Az est további részében pedig a szefárd zene nagyköveteként ismert Samu-Pandzarisz Diánával, a népszerű Dina Zenekar énekesével hallhatunk zenével illusztrált beszélgetést a szefárdokról és muzsikájukról.

Az esti beszélgetés fókuszában álló a Pécsi Zsidó Hitközség tulajdonát képező Elvont tárgyú csendélet című alkotás a megnyitó rendezvényt követően egy hónapon keresztül megtekinthető a Nappali Kávézóban.