V. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia

Novemberben immár ötödik alkalommal rendezik meg Pécsett a Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciát.

hirdetés

Az V. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia – a PTE BTK Pszichológiai Doktori Iskolája, az Imágó Egyesület (Budapest), az Imago International (London), és a Pannónia Pszichiátriai Egyesület szervezésében – 2014. november 20-22. között Pécsett, az Apolló Moziban és a Lenau Házban kerül megrendezésre.

Idézet a rendezvény sajtóközleményéből:

“Az eddigi, nagy érdeklődést és komoly visszhangot kiváltott konferenciáink (2006, 2008, 2010, 2012) hagyományait folytatva célunk ezúttal is az, hogy a pszichoanalízis és a filmművészet iránt érdeklődő elméleti és gyakorlati szakemberek, filmalkotók, terapeuták, kutatók, diákok számára, „vászon és dívány találkozásához” olyan kreatív teret hozzunk létre, amelyben a filmalkotás és filmbefogadás folyamatai több irányból, egymást interdiszciplináris szempontból kiegészítve vizsgálhatók. A konferencia hívószava A TITOK, melynek mind a művészetben, mind a pszichoanalízisben különös jelentősége van. A film, irodalom, filozófia és pszichológia területéről érkező résztvevők a három nap alatt más és más nézőpontból értelmezik a titok jelenségét.”

Ízelítő a szekciókból:

Titkolózó társadalmak és közösségek, Személyes és kollektív élmények filmes feldolgozása, Családi viszonyok pszichodinamikus megközelítése, Szenvedély és intimitás filmes titkai.

Az idei konferencia kiemelt filmjei között szerepelnek Ember Judit filmjei, Groó Diána Regina című alkotása és Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje. Jancsó Miklós munkássága, Marco Ferreri provokatív művészete vagy Mike Leigh filmjei kerekasztal beszélgetések és műhelyek témájául szolgálnak.

Előadóink névsorában szerepek többek között Bókay Antal, Kende János, Kovács András Bálint, Kőváry Zoltán, Stark András, Szombati Ágnes, Tarnay László.