13 év fegyház a 17 évvel ezelőtti gyilkosságért

Jogerős határozatában helybenhagyta az 1998-as pécsi Abaligeti úti emberölés elkövetőjére korábban kiszabott 13 év fegyházbüntetést kedden a Pécsi Ítélőtábla.

hirdetés

 

A 43 éves H. G. testőrével együtt 1998. január 21-én csalta a Pécsről Abaliget felé vezető útra egy üzlettársát, hogy véglegesen rendezze elszámolási vitájukat.

A vádlott szóváltást követően szerszámnyéllel támadt rá a sértettre, majd a bántalmazástól súlyos sérüléseket szenvedő, csaknem öntudatlan embert a testőre közreműködésével az út széli korlátra ültette. Az áldozat elvesztette az eszméletét, legurult a havas lejtőn, H. G. azonban utánament, és egy késsel az arcát, valamint a fejét huszonkilencszer megszúrta, amitől üzlettársa elvérzett – így a vádirat.

A testőrt még abban a hónapban elfogták, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen 8 év fegyházbüntetéssel sújtották.

A holttestet amatőr ralisok fedezték fel, miután az úttesten egy hosszú vércsík nyomait fedezték fel. Jocó sírját előre megásták, de nem tudták eltemetni, mert azon az estén fél méteres hó esett, ami betemette a gödröt. A gyilkosok hátrahagyták az autójukat, amelyben egy zsák meszet is találtak a rendőrök. Ezzel akarták leszórni a férfi holttestét.

H. G. Angliába szökött, ahol 14 éven át bujkált. Új személyazonosságot szerzett, egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012 márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt, és angol rendőrök elfogták. A férfit 2013 júniusában sikerült Magyarországra szállítani.

A táblabíróság Tóth Sándor bíró vezette büntetőtanácsa kedden megalapozottnak találta a Pécsi Törvényszéknek H. G. ügyében hozott elsőfokú határozatát, és a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt marasztalta el. Elfogásakor és azóta sem tett vallomást, de állította: nem volt a helyszínen az eset megtörténtekor, a cselekményt nem ő követte el. Az ellene felhozott bizonyítékokat ugyanakkor a bíró szerint hitelt érdemlően nem tudta cáfolni.

hamvas3

– Elégedett vagyok az ítélettel, de a fiamat már nem kapom vissza – mondta lapunknak a Jocó gyászoló édesanyja Varga Mária.