16 magyar diák halt meg a tragédiában

A legutóbbi információk szerint 16-an meghaltak egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt egy veronai autópálya-csomópontnál – jelentette az olasz média.

hirdetés

Frissítve – vasárnap 10.00

Az áldozatoknak ajánlották a mai misét Pécsett is. A Székesegyházban délelőtt fél 10-kor kezdődő gyerekmisén is imádkoztak az áldozatokért, családjukért és a túlélők mielőbbi felépüléséért.

gyerekmise
Hétfőre nemzeti gyásznapot rendeltek el, vasárnap pedig minden misén imádkoznak az áldozatokért

Frissítve – vasárnap 9.30

Az olasz hatóságok mellett a magyar rendőrség is nyomozást indított a péntek éjjeli veronai busztragédia ügyében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap honlapján közölte, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújában indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) .

Felidézték, hogy a baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, kérésükre azonban munkájukat a helyszínen három magyar rendőr is segíti, akik vasárnap hajnalban érkeztek Veronába.

Műszaki hiba?

A baleset lehetséges okai között felvetődött a műszaki hiba is, ezért a magyar nyomozásnak tisztázni kell, hogy az autóbusz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot – írták. Kiemelték, hogy a nyomozás független az olasz eljárástól, a magyar rendőrség megállapításait egy későbbi jogsegély keretében bocsáthatja az olasz hatóságok rendelkezésére.

A magyar nyomozók igazságügyi műszaki szakértők bevonásával tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végeznek, lefoglalják a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbuszvezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1 aktuális csatornán vasárnap délelőtt elmondta, az olasz hatóságok alaptalannak nyilvánították annak a szemtanúnak a beszámolóját, aki korábban azt állította, már a baleset előtt füst szivárgott ki a buszból.

Ketten még mindig válságos állapotban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy a szerencsétlenül járt buszon 54 utas és 2 magyar állampolgárságú sofőr tartózkodott. Az utasok között 43 fiatalkorú és 11 felnőtt volt. A hivatalos információk alapján 16 halottja van a balesetnek, 6 sérültet kórházban ápolnak, közülük ketten válságos állapotban vannak. A tárcavezető tájékoztatása alapján egyelőre nem tudták azonosítani a halottakat és a válságos állapotban lévő sérülteket.

 

Frissítve – szombat 16.44

Nemzeti gyásznap lesz hétfő

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombat délután.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A kormány rendelete szombaton 18 órakor lép hatályba.

Havasi Bertalan elmondta: Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében.

Frissítve – 14.20

Magyar sofőr vezette a buszt

Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt – mondta el a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja szombaton az MTI-nek.

Mint fogalmazott: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette.

A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak – tette hozzá.

 

Frissítve – 13.40

Megszólalt az iskola igazgatója

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében – mondta el az intézmény igazgatója.  Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon. Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra – mondta.

Frissítve – 12.40

Ingyen szállást ajánlottak fel a hozzátartozóknak

A Studio Italia Olasz Nyelvi és Idegenforgalmi Központ az olaszországi buszbalesetet szenvedett diákok hozzátartozóinak ingyenes szállást tud felajánlani a baleset közelében – közölte a központ igazgatója. Salusinszky András elmondta, hogy a szállás a Verona megyei San Bonifacio közelében van, akit érdekel a lehetőség a +36 30 21 21 142-es telefonszámon kaphat részletesebb tájékoztatást. Olasztanárként, olasz utak szervezőiként és nem utolsó sorban szülőkként osztozunk minden érintett fájdalmában – közölte.

 

Frissítve – 12.15

A komlóiak is segítenének

Segítő szándékkal keresték meg szerkesztőségünket. Levelükben azt írják, hogy többen is olvasták a buszbalesetről szóló híreket, és azok az emberek, akik összefogtak a komlói garázsrobbanás utolsó áldozata megsegítésében, most ebben a helyzetben is segítséget nyújtanának. Elsősorban vért adnának.

Frissítve – 11.30

Már kikerült a fekete zászló

Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán a főváros VI. kerületében. Az itt tanuló diákokat szállította a busz. Egyes lapértesülések szerint a tanárok hősként mentették a gyerekeket.

Budapest, 2017. január 21. Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán a fõváros VI. kerületében 2017. január 21-én. Egy az iskola diákjait szállító, Franciaországból hazafelé tartó autóbusz az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál balesetet szenvedett, majd kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. MTI Fotó: Marjai János
 Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. MTI Fotó: Marjai János

Frissítve – 11.00

Orbán Viktor: A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok!

“Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás” – írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán elküldött nyilatkozatában. A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében.

buszbaleset

Frissítve – 10.47

Tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet – közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és “nagyjából végleges” a kórházban ápoltaké.

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

Frissítve – 10.30

Megkezdik a túlélők hazaszállítását

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére – mondta a szervezet kommunikációs és pr-igazgatója.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

Korábban írtuk:

Az ANSA olasz hírügynökség szerint egy Franciaországból hazafelé tartó magyar buszról van szó, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, a baleset pedig kevéssel éjfél előtt történt.

halálos buszbaleset o

Az olasz mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a jármű villanyoszlopnak ütközött, szétroncsolódott, és kigyulladt a kelet-veronai San Martino Buon Albergo mellett.

A Corriere della Sera című olasz napilap weboldala szerint elsőként hét holttestet emeltek ki a roncsok közül, de hozzátették, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az Agi olasz hírügynökség azt írta, hogy a busz francia sofőrje is az áldozatok között van. Három diákot ugyanakkor még továbbra is keresnek.

halálos buszbaleset 1

Olasz lapértesülések szerint nem volt féknyom, a busz lassítás nélkül csapódhatott az oszlopnak, ami arra is utalhat, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett vezetés közben.

Az ANSA és a Corriere della Serra szerint 16-ra emelkedett az áldozatok száma, és 39-en kerültek kórházba, közülük tíz sérült állapota súlyos.A helyszínen egész éjszaka közlekedési rendőrök, tűzoltók és mentők dolgoztak.

halálos buszbaleset 2

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a M1 televíziónak szombat reggel azt mondta, hogy az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd a védőfalnak csapódott.

A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból – tette hozzá. “Azt kell sajnos mondanom, hogy a helyzet súlyos” – fogalmazott a sajtófőnök.

Az ANSA információi szerint 55-en voltak a járművön.