A gyilkosok köztünk élnek

Öt brutális pécsi gyilkosság, öt megoldatlan ügy. Belegondolni is rossz, hogy ezek a büntetlen bűnösök közöttünk élnek és nap mint nap elmennek mellettünk.

hirdetés

A palahegyi úti vasalós gyilkos

Egy 69 éves asszony koponyáját a felismerhetetlenségig összeverték. Az eset 1974-ben történt, október 24-én, a Palahegyi úton. A nyomozás során kiderült, hogy a nő fejét egy régi, szenes vasalóval törték be. Mindezt miért? Ezer forintért és két gyűrűért. Ennyit zsákmányolt a tettes, aki dolga végeztével felgyújtotta a lakás bútorait, hogy eltüntesse nyomait.

pala
Egy 1974-es újságcikk a gyilkosság kapcsán

A tanúk szerint a környéken akkor egy fiatal nőt láttak, aki be is kopogtatott az asszonyhoz. Mint utóbb kiderült, a gyilkosságot rögtönözhette, feltehetően a pénz és az ékszerek érdekelték elsősorban. Trükkös csaló volt, aki az időseket használta ki (nyugdíjemelés ürügyén kopogtatott be az öregekhez). Az áldozat viszont rajtakaphatta, amiért meg kellett halnia. A gyilkos nő ma már nyugdíjas korú lehet, ha él még egyáltalán. A rendőrségtől lapunknak elmondták, továbbra is ismeretlen a tettes kiléte, de ha újabb bizonyítékok merülnek fel, újraindítják a nyomozást.

A taxisnő rejtélye

Erre az esetre bizonyára sokan emlékeznek. Gál Csilla pécsi taxisnőt tizenkét késszúrással ölték meg 1995. december elsején. Taxijába a Konzum áruháznál szállt be egy fiatalember, aki több mint fél órán keresztül vitette magát a városban különböző helyekre.

taxisgyilkossag_b
A taxis nőt temetése 1995-ben (fotó: Blikk)

Az ügyben indult nyomozás ugyan akkoriban nem vezetett eredményre, másfél évtized múlva, 2011-ben azonban jelentkezett a rendőrségen egy férfi, hogy ő a gyilkos. Beismerő vallomást tett, az ügyészség pedig különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt ellene vádat. Azt állította, hogy „egy belső hang” hatására ölte meg a nőt, de a bíróság ezt nem látta bizonyítottnak: 2012-ben felmentették. A férfi például vallomásában két késszúrásról beszélt, miközben a halott nőt több mint tízszer szúrták meg, és DNS mintáját sem találták meg a tetthelyen. De ha nem ő tette, akkor ki?

Mészárlás az őrbódéban

Két halott férfira bukkantak a rendőrök 2005 januárjában a Nagyárpád közelében lévő Pál László utca egyik telephelyének őrbódéjánál. A két férfit teljesen összeszabdalták különböző vágó- és szúróeszközökkel, az egyik tetem pedig meztelen volt. Az egyik halott a telep éjjeliőre volt, a másik pedig annak testvére. A rendőrségi nyomozást követően kiderült, hogy a testvérpár és egyikük új barátja, egy ismeretlen szőke fiú együtt bulizott a mészárlás napján, tipikus kocsmatúrát tartottak. A legnyilvánvalóbb gyanúsított a szőke srác, akiről mindössze annyit derítettek ki, hogy 180 centiméter magas, 18-20 év körüli, vékony, és van egy rés a metszőfogai között. Őt azonban a rendőrök soha nem találták meg. A brutális gyilkosságnak nincs szemtanúja, se gyanúsítottja, a rendőrség viszont újra fogja indítani a nyomozást, ha új fejlemények történnek az ügyben.

Pecsenyés néni halála

A pécsi vásár egyik ismert sütödés hölgyét, „Pecsenyés nénit” 2011 januárjában gyilkolták meg meszesi lakásában. Az ügy akkor kapott szárnyra, amikor kiderült, hogy az áldozathoz kihívott háziorvos a halál okaként agyvérzést állapított meg. A rendőrséget az elhunyt elszállítása után a patológiai intézetből értesítették, hogy az asszony testén huszonnyolc késszúrást találtak, így kizárt, hogy halálának természetes okai lennének. Az orvos egy figyelmeztetéssel megúszta, de azért egy fejtágító tanfolyamra is elküldték. A gyilkosság megállapítása után a rendőrök már hiába helyszíneltek a tetthelyen, azt ugyanis közben kitakarították a néni rokonai.

Három gyanúsított volt az ügyben, akiket gyorsan előzetesbe is raktak, első fokon pedig életfogytiglanra ítélték őket, noha ők végig tagadtak. A vádlottakat azonban másodfokon 2012-ben felmentették, mert kiderült, hogy az egyik tanú vallomása hamis volt, kellő bizonyíték ellenük így nem maradt. A börtönben töltött idő miatt 2014-ben 20 millió forint kártalanítást ítéltek meg nekik.

Gyilkosság a baranyai faluban

Tavaly is történt egy gyilkosság, amelynek nincs meg az elkövetője. A baranyai Túronyban május 18-án 17 óra körül holtan találtak egy 80 éves német férfit, a helyszíni és halottszemle során pedig megállapították, hogy a férfi halálát idegenkezűség okozta. A nyomozás azóta is tart, a tettes szabadlábon.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy az emberölés miatt elrendelt nyomozás folyamatban van, a gyilkos felkutatása érdekében pedig egymillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.