Kukorica nyomta halálra a gyermeket

Nem tudták megmenteni annak a kisfiúnak az életét, aki elsüllyedt a felhalmozott kukoricában. Ha az udvaros elküldi a gyerekeket, akkor nem történt volna meg a tragédia – legalábbis az ügy bírósági tárgyalásán elhangzott vádirat erre utal.

hirdetés

A tragédiában egy 9 éves kisfiú veszítette életét 2015 novemberében. A gyerek két barátjával egy baranyai mezőgazdasági cég telephelyén játszott, majd felmásztak az ottani, 5-6 méter magas kukoricahalomra. Egyikük felmászott a halom tetejére, de elmerült a terményben és életét vesztette – áll az ügyészég vádiratában.

A tűzoltók eltűnését követően mintegy tíz perc után találtak rá a gyermekre; ők, majd a mentők egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A cég telephelyén több tonna morzsolt kukorica volt hegyekbe halmozva

Az ügynek két vádlottja van, a telep tulajdonosa és az udvaros. Csak utóbbi ismerte el büntetőjogi felelősségét, a tulaj ártatlannak tartotta magát, a bíróság előtt egyikük sem tett vallomást – nyilatkozta lapunknak Barkaszi Atilla, a Pécsi Törvényszék szóvivője.

A vádlottak a tragédia idején a telephelyen voltak, tudtak arról, hogy a gyerekek ott játszanak, így mint munkáltató és munkavállaló foglalkozási szabályokat szegtek, amikor ezt lehetővé tették, és nem küldték el őket onnan – áll az ügyészség vádiratában.

A tragédia után a kisfiú édesanyja nyilatkozott lapunknak.

– Eddig még sosem játszottak arra, a férjem is ott volt, mert éppen kukoricát vitt a telepre. Szólt neki, hogy húzza fel a kabátját, és menjen haza, mert esteledik. Deniel mondta, hogy rendben csak még egy utolsót csúszik a kukoricadombról. Ez lett a veszte – mondta lapunknak a fiú anyukája Andrea. – A férjem rögtön beugrott az ott álló markolóba, azzal próbálta keresni, de nem találta a tengernyi kukorica között – tette hozzá az anyuka. – Nem sikerült újjáéleszteniük, mert tele volt a légcsöve kukoricával, biztos levegőért kapkodott szegénykém – nyilatkozott lapunknak akkor az édesanya.