A tűzoltók is nagy erőkkel készülnek a rendezvényekre

Az előttünk álló hétvégén megyeszerte megkezdődnek az augusztus huszadikai ünnepségsorozatok, melyek hatalmas tömegeket vonzanak. A következő tájékoztatóban összefoglaltuk a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében betartandó legfontosabb szabályokat, és tudnivalókat – írja a katasztrófavédelem.

hirdetés

A rendezvények biztonságos lebonyolításáért minden esetben a szervező a felelős. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökének intézkedése alapján a szervezőknek minden esetben be kell jelenteniük a rendezvénnyel kapcsolatos alapvető információkat az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség felé. A bejelentésre azért van szükség, hogy a katasztrófavédelem megyei főügyelete minden váratlan eseményről – erős szélről, viharról, nagy intenzitású csapadékról – időben értesíteni tudja a szervezőket. A rendezvények bejelentése a látogatók biztonságát szolgálja.

A szervezők mellett a látogatóközönségnek a kikapcsolódás mellett, fokozott figyelemmel kell lennie egy-egy tömegrendezvény alkalmával.

Jótanácsok a résztvevők számára:

Mielőtt részt venne nagy tömegeket vonzó rendezvényen, tájékozódjon előre a várható időjárásról, a rendőrségi intézkedésekről, az esetleges korlátozásokról! (Az időjárás előrejelzésről, a meteorológiai figyelmeztetésekről és riasztásokról itt tájékozódhat.)

A rendezvény során mérlegelje, hogy a tömegbe, vagy annak szélére áll. Pánik esetén a tömeg közepéből nehezebb elhagyni a területet.

Babakocsival, kisgyermekkel, idős emberrel tömegbe állni nem ajánlott.

Amennyiben kiürítésre kerül a sor, kövesse a szervezők utasításait, és maradjon higgadt!

Vihar esetén ne álljon fa alá!

Maradjanak nyugodtak, higgadtak! Vigyázzanak társaikra!

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, húzódjanak be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Ha gépkocsiban ülnek, az ablakokat zárják be, a fém részeket ne érintsék meg.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeletére a következő időszakra vonatkozóan az alábbi rendezvényeket jelentették be:

Pécs: Magyarok Kenyere ünnep

Pécs: Kertvárosi Családi Nap – tűzijátékkal

Mohács: Városi ünnep

Töttös: Falunap

Bóly: Városi Ünnep

Szigetvár: Államalapítás ünnepe

Kölked: Ünnepi piknik

Szentlőrinc: Ünnepi megemlékezés, kulturális bemutató és utcabál

Pécsvárad: Ünnepi programok – tűzijátékkal

A tűzijátékok biztonságos lebonyolítását a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemle keretében vizsgálja majd. Előzetesen már a katasztrófavédelem szakemberei bejárást tartottak, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.