Ezt a gránátot találták meg! Vajon ki tette oda?

Egy Rákóczi úti parkolóban aknagránátot találtak. A rendőrök szorgalmasan őrzik a helyszínt, a gránátot két táskával rejtették el a kíváncsiskodók elől.

hirdetés

– Csak át akartam ugrani a boltba, hogy vegyek egy szendvicset, akkor láttam meg a gránátot – mondta lapunknak Kántor Ince zöldséges, aki két fotót is készített a bombáról, mielőtt értesítette volna a rendőrséget.

120 mm aknavető gránát
Ezért volt a riadalom

– Szokás szerint körbenéztem, hogy van-e vásárló a parkolóban, ekkor vettem észre a koszos szemetes mellett a talpára állított, nagyjából 40 cm magas gránátot – mondta.

A fényképeken jól látszik, hogy a szerkezet ütött-kopott, valamikor újrafestették és az sem kizárt, hogy az aknát záró kupak sem eredeti, ezért nem kizárható, hogy valaki a szekrény tetején porosodó, hatástalanított gránátját unta meg, és szórakozásból kitette az utcára.

A fotó alapján azonban nem lehet megállapítani azt, hogy a gránát éles-e vagy sem.

A helyszínre kiérkező honvédségi tűzszerész fogja megállapítani a gránát veszélyességi fokát, szállíthatóságát.

– Annyit tudok mondani, hogy egy ma is használatos, 82 mm-es aknavető gránátról lehet szó, a festése alapján nem lehet kizárni, hogy nem éles, oktatási célra használt gránátról is lehet szó – mondta lapunknak Berente Zoltán pirotechnikai szakértő, a Tornádó Trade 2000 Kft. ügyvezetője, aki szerint ez egy újfajta 82 mm-es, 329 mm magasságú orosz gránát, amit 1970 óta gyártanak. Ha egy ilyen gránát felrobban, akkor a repeszek 300 méteres körzetben pusztíthatnak.

Valószínűleg a rendőrség is sejti, hogy a gránát nem éles, mert mindössze 5 méteres körben zárták le a területet, és nyugodtan mászkálnak körülötte.

Korábban írtuk

Egyelőre nem tiszta, hogy mi történt, mert a rendőrök a helyszínen nem mondanak semmit, ugyanakkor az autós közlekedés zavartalan. Tudósítónk a helyszínen néhány rendőrautót látott, valamint azt, hogy a gyalogosokat átküldik az út túloldalára.

16523331_1254251377944885_1618621069_o
A rendőrök a helyszínen vannak

Ehhez képest a rendőrség hivatalosan annyit közölt, hogy elsődleges információk szerint világháborús aknagránátról van szó, ugyanakkor nem építkezésen bukkantak rá.