Áldozatot követelt a sertéstelep hígtrágyája

Átadják magukat nekünk

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt M.T. I. rendű vádlottat 1 év fogházra 2 évi próbaidővel, G.Zs.A. II. rendű vádlottat pedig 6 hónap fogházra 1 évi próbaidővel ítélte. A 2017. március 9-én meghozott ítélet nem jogerős.

hirdetés

A sértett egy Pécs környéki mezőgazdasági cég sertéstelepén dolgozott.

A közlemény szerint 2013 júliusában a sertéstelepen két hízlalda között a hígtrágya csővezetéke eldugult, így a sértett dugulás elhárítást kért a Tettye Forrásház Zrt-től.

Ez sikerült. A dugulás hárítását követően azonban a csővezetékből zajt hallott, ezért – hiába figyelmeztették a dugulás elhárítók – lemászott a hígtrágya gyűjtőaknájának a térszinttől mintegy 2 méter mélyen fekvő szerelőszintjére, itt azonban olyan magas volt a hígtrágya kénhidrogén koncentrációja, hogy emiatt eszméletét vesztette, majd a későbbiek során pedig a kórházban a kénhidrogén mérgezés miatt elhunyt.

A vádlottak a mezőgazdasági cég munkavédelmi feladataival, illetve a telephely vezetésével voltak megbízva.

A vádlottak foglalkozási szabályszegései – például a munkahely biztonsági követelményének szabályozatlansága, a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények érvényesítésének hiánya – közrejátszottak abban, hogy a sértett halálos munkahelyi balesetet szenvedett.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat nem jogerős.