Az üvegvisszaváltóval trükközhetett a pécsi férfi

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat az a pécsi férfi ellen, aki a vád szerint megpróbálta kijátszani az üvegvisszaváltó rendszert, hogy pénzhez jusson.

hirdetés

Az ügyészség közlése szerint a férfi tavaly határozta el, hogy egy áruházlánc üvegvisszaváltójából szerez pénzt. A rendszer számítógépes szoftvere tartalmazza a visszaváltható üvegek körét, amit csak az üvegek vonalkódjával lehet beváltani. A férfi megtudta, hogy csak a vonalkód alapján azonosítják az üvegeket, annak formáját nem veszik figyelembe, így elektronikus formában hozzájutott olyan kódokhoz, melyeket az áruház is használt. A vonalkódokat lementette a számítógépére és kinyomtatta, majd úgy ragasztotta az üvegekre, hogy az eredeti kódokat eltakarta velük. Az üvegeket beváltotta, és a kapott üvegblokkot készpénzre váltotta a vevőszolgálatnál. Mintegy száz üveggel csalhatott.

A későbbiekben a férfi új módszert alkalmazhatott, a vád szerint az üvegekre damilt kötött, az üvegvisszaváltó berendezéseknél a palackot a berendezésbe belógatta, majd miután az a palack vonalkódját azonosította, az üveget a férfi visszahúzta. Ezt követően ugyanazt az üveget többször beváltotta.

A férfi cselekménye az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas.