Bankszámlákkal trükközött, majdnem milliós kárt okozott egy csaló

A Pécsi Járásbíróság 2020. február 18-i ítéletével egy férfit 23 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 2 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, aki feltételes szabadságra nem bocsátható. Emellett 369 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el, továbbá 78.410 forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte, valamint két sértett részére az okozott kár megtérítésére.

hirdetés

A vádlott ellen két büntetőeljárás is volt folyamatban, melyek egyesítése után a bíróság röviden a következőket állapította meg:

A vádlott azért, hogy pénzhez jusson, 2016. június 30. és 2016. október 6. között az egyik weboldalon kiadó lakásokat hirdetett 65-75 ezer forint/hó áron két budapesti utcában, pontos házszám és név megjelölése nélkül. A férfi a lakásokkal nem rendelkezett, de a hirdetésre jelentkezőktől azt kérte, hogy utaljanak át neki 30, illetve 45 ezer forint előleget a szándékuk megerősítése és a lakás lefoglalása miatt. Ezt azzal indokolta, hogy mivel neki vidékről kell a fővárosba utaznia, be szeretné biztosítani magát, nem szeretné feleslegesen megtenni az utat. A jelentkezők az általa megadott bankszámlákra utalták át az előlegeket.

A bankszámlaszámok azonban az esetek egy részében a korábban a hirdetésre jelentkezők, attól a vádlott meg nem jelenése, vagy visszalépése miatt elálló, az általa korábban megtévesztett sértettek bankszámlaszámai voltak. A korábbiak kárát a csaló férfi tehát újabb sértettek megtévesztéséből származó pénzből fedezte – áll a vádiratban.

Más alkalommal a számlaszámok a vádlott által korábban meghirdetett takarítónői állásra jelentkezők számlaszámai voltak, akiknek a férfi azt állította, hogy a takarítás mellett a bevásárlás is az ő feladatuk lesz, amit a számlájukra utalt összegből kell majd fedezniük. A munkára jelentkezőknek azonban valójában egy alkalommal sem kellett takarítani, mindössze egy minimális értékben bevásárolni és a bankszámlájukra érkezett, majd a férfi kérésére az onnan felvett pénzzel elszámolni neki.

A különös visszaeső vádlott a 23 sértettnek összesen 992 ezer forint kárt okozott.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

Hirdetés