Első fokon elítélte a bíróság a jemeni egyetemistákat származásuk miatt bántalmazó pécsi fiatalokat

A bíróság ítélete egyelőre nem jogerős – FOTÓ: Getty Images

Még 2018 augusztusában történt, hogy két pécsi fiatal tettleg bántalmazott két jemeni egyetemistát, a származásuk miatt. A Pécsi Járásbíróság a napokban meghozta elsőfokú ítéletét az ügyben, amely szerint az elsőrendű vádlottat felfüggesztetten fiatalkorúak fogházára, míg másikukat szintén felfüggesztve börtönre ítélte.

hirdetés
Uránia Mozi

A  több, mint két éves történet két sértettje egyaránt jemeni állampolgár. Egyikük Szegeden, míg másikuk Pécsett tanult. A bírósági ítélet szerint 2018 augusztus 14-én az Árkád déli bejárata környékén kezdte őket inztultálni – előbb szóban, majd tettleg is – az első, és másodrendű vádlott.

A két egyetemista arabul beszélgetett egymással, ezt meghhalva szóltak oda a vádlottak többször is, hogy „Migránsok, húzzatok haza, takarodjatok!”, illetve azt is kiabálták a sértetteknek, hogy „Magyarországon magyarul beszéljetek!”. A két jemeni egyetemista erre válaszul annyit szólt vissza, hogy „Máshogy is lehet”. Ez azonban felbőszítette a vádlottakat, akik a két jemeni után szaladtak, majd lökdösték és megráncigálták őket. Később egyiküket, aki a földre került, meg is rugdosták.

A Pécsi Járásbíróság a fiatal korú, első rendű vádlott G. Zs.-t két rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként elkövetett – és egy korábbi ítélettel alkalmazott próbára bocsátás megszüntetése folytán társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára, míg T. Z. S. másodrendű vádlott férfit 2 rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt – melyből 1 rendbeli társtettesként, 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett – halmazati büntetésül 2 év börtönre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság mindkét vádlott esetében 3-3 évi próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a fiatalkorú elsőrendű vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll. A társtettesként elkövetett testi sértés vétsége miatt indult eljárást a bíróság megszüntette.

Miután az ügyés fellebezést nyújtott be súlyosbítását kérve, a bíróság ítélete nem jogerős.