Emberölés, rablás a vádpontok között

Jövő szerdán tárgyal a Pécsi Törvényszék egy olyan bűncselekményt, amelynek büntetési tétele akár életfogytig tartó szabadságvesztés lehet. Rablás, emberölés is szerepel a vádpontok között. 

hirdetés

A vádlottaknak 2013. évben anyagi nehézségeik voltak, tartozásaik álltak fenn, ezért elhatározták, hogy különböző vagyon elleni bűncselekményeket fognak közösen elkövetni, derül ki a vádiratból. Megállapodásukat követően az első időszakban betöréses lopásokat követtek el. 2013-ban 9 lakásba, irodába törtek be Pécs területén, ahonnan mintegy 2,5 millió forint értékben tulajdonítottak el vagyontárgyakat. Mivel a vádlottak lopásaikból nem tudtak jelentősebb pénzösszeghez jutni, ezért elhatározták, hogy a Nemzeti Dohányboltok sérelmére rablásokat fognak véghezvinni, állítja az ügyészség. Ennek érdekében felderítették a helyszíneket, megbeszélték a támadás részleteit, beszerezték az elkövetés eszközeit, így gázfegyvereket, maszkokat, viperákat, bozótvágó kést, éles lőfegyvert, valamint ragasztószalagot, gumikesztyűt, búvárszemüveget, áll a vádiratban.

2013. december és 2014. január között összesen 4 trafikot raboltak ki a vádirat szerint. A rablást minden esetben az elsőrendű vádlott követte el oly módon, hogy símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben bement a dohányboltokba, ahol a nála lévő gázpisztollyal az eladókat megfenyegette – két alkalommal a sértettekre is rálőtt – majd a pénzzel (a 4 bolt esetében összesen 730.000 forinttal) távozott. A többi vádlott ezen bűncselekményekhez szállítással, figyeléssel nyújtott segítséget, közölte a hatóság.

A vádlottak emellett még további erőszakos jellegű cselekményeket is elkövettek, illetve ezek elkövetésében megállapodtak. Így egy Komló környéki faluban betörtek egy idős sértett lakásába, ahol az idős hölgyet a náluk lévő vascsővel megverték, majd a lakásból ötezer forintot tulajdonítottak el, áll a vádiratban.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, melyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, valamint lőszert szereztek be, figyelemmel arra, hogy az általuk beszerzett információ alapján az ékszerbolt tulajdonosának ellenállására számítottak. A bűncselekmény elkövetésének tervezett időpontja előtt azonban a vádlottakat a nyomozó hatóság elfogta.

Az elsőrendű vádlottat a fenti bűncselekmények mellett az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével is vádolja. A vádlott korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. A vádlott ezért elhatározta, hogy megveri a hajléktalanokat, akik az élettársának gondot okoztak. 2013 áprilisában két hajléktalant a vádlott vascsővel, több alkalommal megütött, mely súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott nekik. Az e bűncselekmények folytán megindult büntetőeljárás során, az egyik sértettet szembesíteni akarták – az ügyben ekkor még terheltként nem szereplő – vádlottal, ezért a vádlott elhatározta, hogy a szembesítést megelőzően a korábban megvert hajléktalant megöli. A vádlott a szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel, több alkalommal koponyán ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében elhalálozott, szögezte le az ügyészség a vádiratban.

A Baranya Megyei Főügyészség vádiratában szereplő bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.