Fejszével verte agyon szomszédját, életfogytiglant kapott

A Pécsi Ítélőtábla jogerős ítélete alapján legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra az a férfi, aki 2016 májusában egy fejszével megölte szomszédját.

hirdetés

A jogerősen megállapított tényállás szerint a gyilkos és áldozata szembeszomszédok voltak. Az idős sértett két alkalommal is megbízta a vádlottat a háza körüli kisebb munkák elvégzésével.

Ennek során a férfi észrevette, hogy a férfi jó anyagi körülmények között él. 2016. május közepén a vádlott otthon volt, alkoholt fogyasztott, amitől estefelé már ittas állapotba került. Sötétedés körül elhatározta, hogy szomszédjától fűnyírót vagy más, esetleg értékesíthető műszaki ingóságot lop el. A zárat egy fejszével feszítette le, majd amikor a melléképülethez ért, váratlanul fény gyulladt ki és megjelent a házigazda, aki bár észrevette a vádlottat, nem szólt semmit és visszaindult a házba.

A szomszéd az idős férfi után ment, majd a házban a fejszével a sértett fejére ütött. Ettől a férfi azonnal a földre esett és eszméletét vesztette. A vádlott ezt követően még legalább hatszor megütötte szomszédját, aki ennek következtében elhunyt, életét az azonnal érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

A gyilkos ezután a ház szobájában értékek után kezdett kutatni, amely során elvette az áldozat pénztárcáját, benne 22 ezer forinttal. Hazament, ahol a pénzt kivette, a benne lévő iratokat pedig a pénztárcával együtt elégette. Másnap éjjel visszament a házba, mivel eszébe jutott, hogy a fejszét otthagyta, illetve ujjlenyomatait is el akarta tüntetni. Ennek során még több ingóságot is magához vett, majd hazament. A fejsze nyelét elégette, a fejsze fokát és az ellopott dolgokat pedig egy ismerőse telkén található kútba dobta. A sértett holttestét május 18-án találták meg.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat bűnösnek találta nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, valamint okirattal visszaélés vétségében, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi idejét 30 évről 25 évre módosította, egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés