Anya és nevelőapa verte agyba-főbe az ártatlan gyereküket

A Pécsi Járásbíróság március 4-én S. P. elsőrendű és Cs. K. másodrendű vádlottakat társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, továbbá védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés bűntettében – melyet a másodrendű vádlott bűnsegédként követett el – mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság a vádlottakat 1 év börtönre ítélte, melynek a végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a másodrendű vádlott nő korábbi élettársi kapcsolatából született fiát a bíróság jogerősen a nőnél helyezte el 2012-ben. A nő 2015 szeptemberében élettársi kapcsolatot létesített az elsőrendű vádlottal, melynek hatására 2015 novemberétől az általuk közösen nevelt gyermek viselkedése negatívan változott meg (dühkitörések, hiperaktivitás), ami miatt pszichológusi ellátására is sor került.

Az óvodai nevelők észlelték, hogy a gyermek nyakán, karján, orrán foltok, horzsolások vannak, amelyek azáltal keletkeztek, hogy az új nevelőapja őt büntetésből otthon megütötte, és ennek a nő is szemtanúja volt. A férfi az óvoda területén a gyermeket rendszeresen kigúnyolta, provokálta és elbizonytalanította.

2016. március 7-én az óvodai nevelők észlelték, hogy a gyermek torkán ujjnyomok, alkarján erőteljes szorítás nyomai láthatók, vállán pedig véraláfutás volt megfigyelhető. Ezek a sérülések is a férfi bántalmazása következtében keletkeztek.

A kéthetente történő láthatások során a gyermek édesapja és nagymamája is észlelte a külsérelmi nyomokat a gyermeken, amelyek úgy keletkeztek, hogy a nevelőapa az otthonukban többször megütötte a gyermeket a hasán, az arcán és a lábán, mert rosszul viselkedett. Mindennek a nő szemtanúja volt.

2016 nyarától kezdődően a vádlottak napi rendszerességgel vásároltak egy pécsi élelmiszerboltban a gyermekkel. Az üzlet alkalmazottai több alkalommal szemtanúi voltak annak, hogy a vádlottak a gyermekkel kiabáltak, a nyakánál fogva megragadták és megrázták. Egy alkalommal az anya a bevásárlókocsiban ülő gyermeket rázni kezdte, hogy kiessen a kocsiból, és ennek hatására a gyermek több alkalommal a bevásárlókocsiba ütötte a fejét. Olyan is többször előfordult a boltban, hogy a férfi lökdöste és ököllel arcon ütötte a gyermeket, valamint hogy a nő a fején megütötte.

2016. október 12-én a bolt kamerája rögzítette, hogy a férfi úgy megütötte az áruházban a gyermeket, hogy az összeesett és csak másodpercekkel később édesanyja segítségével állt fel. Ezt követően anyja métereken keresztül húzta a térdepelő gyermeket a pénztárig.

2016 novemberében az óvodában észlelték, hogy a gyermek bal felső 1-es foga – mely korábban nem mozgott – kiesett. Ennek oka az volt, hogy férfi a gyermeket nagyon erősen szájon ütötte.

A gyermek 2016. december 26-tól az édesapjánál került elhelyezésre. 2017. január 18-án a vádlottak élettársi kapcsolata megszakadt.

A férfi és a nő a gyermeknevelési kötelezettségüket magatartásukkal súlyosan megszegték, a gyermek testi, értelmi, erkölcsi, érzelmi fejlődését, egészségét veszélyeztették.

Az ügyész, a nevelőapa és védője az ítéletet tudomásul vette, így az elsőrendű vádlott esetében az jogerőre emelkedett, míg a másodrendű vádlott anya és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be, ezért a nő ügyében a Pécs Törvényszék dönt majd másodfokon.

Hirdetés