Fémkeresővel kutathattak régiségek után

Védett kulturális javakkal visszaélés bűntette miatt áll bíróság elé a jövő héten három vádlott. A vádirat szerint fémkeresővel kerestek régi értékeket, illetve adtak is el ilyeneket. Ez viszont bűntett.

hirdetés
Uránia Mozi

A Szigetvári Járásbíróság érdekes ügyet tárgyal jövő héten, nem mindennapos ugyanis, hogy védett kulturális javakkal visszaélés bűntette miatt áll valaki bíróság elé.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott hobbija 2010-től a történelem és a numizmatika. Lakóhelyén számos régiséget tárol, melyeket főként a másod- és harmadrendű vádlott férfiaktól, valamint az interneten vásárolt meg.

2014-2015-ben a harmadrendű vádlott vásárolt egy fémkereső műszert azzal a céllal, hogy a lakókörnyezetében fémtárgyakat kutat fel és azokat majd értékesíti, közölte a bíróság. Amikor a harmadrendű vádlott megtudta, hogy az elsőrendű vádlott régiséggyűjtő, számára 2015-ben régészeti leleteknek számító 5 bronzérmét adott el 5000 forint értékben, áll a vádiratban.

A másodrendű vádlott 2014 októberében vásárolt egy fémkereső műszert, hogy különböző tárgyakat kutasson fel értékesítés céljára, mellyel több helyszínen és több alkalommal is talált régi pénzérméket. 2015-ben járt az elsőrendű vádlott műhelyében, ahol megtudta, hogy ő numizmatikával foglalkozik, ezt követően több alkalommal adott el neki – régészeti leletnek számító – bronz érméket és egyéb régi fémtárgyakat – 30-40 darabot – összesen 10 ezer forint értékben, derül ki a vádiratból.

A kulturális örökségvédelemről szóló törvény szerint régészeti feltárás csak feltárási hatósági engedéllyel végezhető, mellyel sem a másod-, sem a harmadrendű vádlott nem rendelkezett, fémkereső műszeres feltárást nem végezhettek volna.

Az elsőrendű vádlottól a nyomozás során 1.475.700 forint, a másodrendű vádlottól 80.000 forint értékben foglaltak le védett kulturális javakat, melyek kereskedelme tilos, tekintettel arra, hogy a régészeti lelet állami tulajdon, a törvény erejénél fogva védelem alatt áll, közölte a bíróság.

(kiemelt képünk illusztráció)

Hirdetés