Hagyaték felvásárlásával verte át az időseket

A Pécsi Törvényszék mint másodfokú bíróság 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte azt a nőt, aki több embertől is régi porcelánokat, tárgyakat lopott el. 

hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott nő különböző újságokban hirdetéseket adott fel, melyek szerint hagyatékot, régi porcelánokat, bútorokat, régi képeket, újszerű bútorokat is vásárol. A felvásárlásokat maga intézte, majd azokat a pécsi vásárban továbbértékesítette, a vételárat minden esetben a vádlott fizette ki az eladóknak, de a szállításban segítséget nyújtott a vádlottnak szállást adó férfi.

Az idős sértettnek 2016 novemberében anyagi gondjai támadtak ezért elhatározta, hogy néhány ingóságát értékesíti. A nő hirdetésére jelentkezett a sértett, majd gyors egyeztetés után a vádlott az idős férfi lakására ment ismerősével. A vádlott és a férfi bementek a lakásba, majd a vádlott erélyes fellépést tanúsított, amikor látta, hogy időskorú személlyel áll szemben.

Ráparancsolt a férfire, hogy kezdjen el pakolni, aki az utasítását teljesítette. A sértett szándéka csupán az volt, hogy egy darab Zsolnay étkészletet értékesít a vádlottnak és úgy gondolta, hogy azért 40-50.000 forintot fog kapni. A sértett többszöri kérdésére a vádlott azt mondta, hogy nem fog fizetés nélkül távozni, az árban majd megegyeznek. A vádlott nő több alkalommal felemelte a hangját és ellökte magától a szorosan nyomában haladó sértettet. Ez idő alatt a vádlottal lévő személy összesen 718 ezer forint értékben több, nagy értékű festményt, lexikonokat, porcelánokat, asztalterítőket és más ingóságokat pakolt a mikrobuszba. Ezt követően a vádlott a megvásárolt tárgyakért ötezer forintot átadott a sértettnek, melyből ezer forintot visszakért a benzinre.

A sértett közölte, hogy a kapott pénz kevés, a vádlott azonban felháborodott és azt mondta az idős férfinek, hogy örüljön neki, mert a tárgyak még ennyit sem érnek. A sértett többször hangsúlyozta, hogy a tárgyak többet érnek, de a vádlottat ez nem érdekelte, a társával együtt eltávozott a helyszínről. A nyomozás során tartott házkutatás alkalmával a vádlott és családja által lakott házban 650 ezer forint értékű ingóságot megtaláltak az ellopott tárgyak közül.

Az ítélet jogerős.

hirdetés
Hirdetés