Halálos gázolás Pécs határában

Szombaton ütöttek el egy nőt Kertváros szélén, Pécs határán kívül a sötétben.

Este fél tíz körül eddig ismeretlen okból elütöttek egy gyalogost Pécs határában, a Postavölgyi út és a Kanizsai Dorottya út kereszteződésénél. A balesetben a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A szombati balesetben egy nő halt meg

A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a balesettel érintett útszakaszon teljes útlezárás volt érvényben, amelyet a rendőrök éjjel feloldottak.

Mire figyeljünk
A fővárosban, Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is történt halálos gyalogos gázolás november 11-én. A rendőrség közölte: a gyalogos balesetek magas számához nagy mértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A nappali világosság időtartama jelentősen lecsökken, gyakran felhős az ég, a csapadék is megnehezíti a járműből való kilátást.

A sötétebb környezet, a víztől csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogos jelenlétének észlelését.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok nem feltűnő, a környezetből kirívó, hanem szürke, vagy sötét tónusú ruházatot viselnek. A gyakoribb gázolásokhoz hozzájárul az is, hogy a nedves útburkolaton a járművek fékútja megnő.

Csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben az is jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá”, azaz védett helyre kerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy körültekintésük sok esetben felületes, nem feltétlenül a kijelölt átkelőhelyen kelnek át, és rosszul mérik fel a járművek sebességét.

A rendőrök szerint az őszi-téli időszakban különösen figyelni kell a gyalogosok közlekedésére, vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, akkor is, ha figyelmetlenül, vagy szabálytalanul akarnak átkelni az úton. Különösen figyelni kell a gyerekekre, a bizonytalanabbul haladó idősebbekre.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a csomópontoknál, a bevásárlóközpontok, pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyeknél, valamint a tanintézetek, a sportlétesítmények, a nyugdíjas otthonok közelében.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja a lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használatát, ami életmentő lehet, és a mellény viselése ajánlott ott is, ahol nem kötelező.