Hamis hírekkel, történetekkel verték át az időseket

A Pécsi Járásbíróság börtönre ítélte azt a két férfit és egy nőt, akik rokonoknak, hozzátartozóknak adták ki magukat, így vertek át több mint húsz idős embert, szerte az országban.

hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint két férfi, valamint társuk, egy nő Pécsett és más városokban, például Budapesten, Gyöngyösön, Veszprémben, Egerben és Szombathelyen élő idős, lehetőség szerint özvegy, vonalas telefonnal rendelkező személyektől pénzt csaltak ki, illetve próbáltak meg kicsalni úgy, hogy őket az éjszakai órákban telefonon felhívták és a sértettek hozzátartozóinak kiadva magukat, közúti balesetükre hivatkozva készpénzt kértek tőlük, vagy azzal jelentkeztek, hogy a sértettek hozzátartozója szenvedett balesetet, akinek pénzre lenne szüksége, amit ők elvisznek neki. A telefonszámokat online telefonkönyvekből és tudakozóból szerezték meg.

Az „unokázós csalók” összesen 35 időst vertek át, vagy próbáltak meg átverni, ezzel közel 20 millió forintot szereztek.

A Pécsi Járásbíróság az egyik férfit három év két hónap börtönre, és három év közügyektől eltiltásra, továbbá egy évre eltiltották a járművezetéstől. A nőt három év négy hónap börtönre és három év közügyektől eltiltásra, a másik férfit pedig három év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A bíróság 25 idős részére kötelezte kártérítés fizetésére a vádlottakat, továbbá kötelezte őket a több mint hétszázezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság ítélete nem jogerős.

hirdetés

Hirdetés