Hurok végzett egy gímszarvassal

Orvvadászat miatt szabott ki ítéletet a Pécsi Törvényszék. Egy nyolcvan kilós gímszarvas volt a rapsic áldozata.

hirdetés

A Pécsi Törvényszék közlése szerint még tavaly év elején kereste fel az egyik vádlott a másikat azzal, hogy hurokkal vadat ejtett, s rokona segítsen neki azt megnyúzni, hazavinni, ezért ötezer forintot ígért. Ki is mentek az erdőbe, megtalálták a 80 kilós gímszarvas tetemét, azt megnyúzták, majd zsákokba tették. Ám a darabolás közben két sportvadász vadászkutyával járt a helyszín közelében, és 3-400 méterről észlelték a történteket. A vádlottak megijedtek a vadászok és a kutya láttán, és mindent hátrahagyva elmenekültek a helyszínről.

A Siklósi Járásbíróság 2016. június 28-án kihirdetett ítéletében az elsőrendű vádlottat orvvadászat bűntettében és társtettesként elkövetett lopás vétségében, a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek és ezért az elsőrendű vádlottat 1 év börtönre és 1 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a másodrendű vádlottat 180 óra közérdekű munkára ítélte. Kötelezte a vádlottakat a vadásztársaság részére 200.000 forint kártérítés megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet a másodrendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, de az elsőrendű vádlott a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. A Pécsi Törvényszék 2017. március 30-án bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét az elsőrendű vádlottra vonatkozóan és a szabadságvesztés büntetést 8 hónap börtönre enyhítette, egyebekben helybenhagyta.