Időseket vertek át, több százezres kárt okoztak

A Pécsi Járásbíróság március 6-án elrendelte egy baranyai férfi letartóztatását egy hónapra kétrendbeli folytatólagosan elkövetett, kisebb kárt okozó csalás vétsége és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.

hirdetés

A vádirat szerint a gyanúsított férfi és élettársa 2019. február 13-án, valamint 2019 márciusában és júniusában egy baranyai faluban élő nyugdíjas férfit a posta előtt – ahol a nyugdíját felvette –, kocsiban ülve megvárták, mindhárom alkalommal az autóba invitálták, majd a nyugdíjából először 100 ezer forintot, másodszor szintén 100 ezret, harmadszor 60 ezret csaltak ki kölcsön címén, amit „később visszaadnak”. Ez persze nem történt meg, az idős férfinak összesen 260 ezer forint kárt okoztak.

2020. január 13-án a gyanúsított férfi ugyancsak egy nyugdíjas nő házába kopogott be és egy kannába vizet kért, eközben a házban jól körülnézett. Amikor meglátta, hogy a bejárati ajtó rossz állapotban van, felajánlotta, hogy beépít a nőnek egy újat. Kocsija oldalára még egy ablakszereléssel kapcsolatos matricát is felragasztott.

A nő egy katalógusból kiválasztotta az ajtót, ezután a férfinek 40 ezer forint előleget fizetett ki, aki másnapra ígérte az ajtót. Persze végül nem szállította le, azonban január 21-ig minden nap megjelent a fiatalkorú fiával a nőnél, hogy újabb összegeket kérjen az ajtóra, összesen 260 ezret – áll a vádiratban.

A férfi fia minden alkalommal azt állította, hogy az ajtót ő fogja beszerelni, erre azonban nem került sor, ugyanis egyáltalán nem voltak sem ablak- sem ajtószerelők. A sértettnek 260 ezer forint kárt okoztak.

A vádirat szerint a gyanúsított büntetett előéletű, ellene jelenleg is folyamatban van más büntetőeljárás, és ez az eljárás során ráadásul szökést kísérelt meg. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válna, megszökne, az eljárásban részt vevő, még ki nem hallgatott személyeket befolyásolná, illetve újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem végleges.