Ítélet egy polgármester ügyében

Egy baranyai polgármestert ítélt el a bíróság nem jogerősen.

hirdetés

A Pécsi Járásbíróság október 11-én kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan és üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette, számvitel rendjének megsértése bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 600.000 forint pénzbüntetésre, míg a másodrendű vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt, mint bűnsegédet és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte, és vagyonelkobzást is elrendelt az elsőrendű vádlottal szemben 1.160.736,- forintra.

A két vádlott egymással élettársi kapcsolatban éltek. Az elsőrendű vádlott Versend község polgármesteri tisztségét töltötte be 2006. évtől kezdődően, míg a másodrendű vádlott Versend Község Önkormányzatánál közalkalmazottként volt foglalkoztatva 2003-2013. évek közötti időszakban, többek között feladatai közé tartozott a pénztár kezelése is.

Az elsőrendű vádlott a közmunka program keretében 2012-ben, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól – hamis okiratokat benyújtva –, összesen 489.416 forint munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, melyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett. Versend község vagyonát így jogtalanul eltulajdonította, közölte a bíróság.

Az elsőrendű vádlott 2012-ben fizetési előleget adott ki több személynek papíron, úgy, hogy az érintettek nem is igényeltek, nem is részesültek fizetési előlegben, annak átvételét nem ők írták alá, áll a bíróság közleményében.

Az elsőrendű vádlott ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére, melyet a személyek a polgármesternek visszafizettek, azonban azt az elsőrendű vádlott az önkormányzat pénztárába nem fizette be. Az elsőrendű vádlott összesen 671.320 forint értékre követte el a bűncselekményt, amelyhez a másodrendű vádlott 385.400 forint erejéig nyújtott segítséget, közölte a bíróság.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.