Kábítószerkereskedő csoportot derítettek fel pécsi nyomozók

Pécsi nyomozók nemzetközi együttműködés keretében feltérképezték a kábítószerrel üzletelő bűnözői csoportot, tagjait elszámoltatták, majd – az eljárást befejezve – átadták az iratokat az ügyészségnek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Pécsi Osztálya jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást két férfival szemben.

Az ásotthalmi határátkelőhelyen tavaly január 19-én délelőtt érkezett az országba Sz. Norbert 31 éves szerb-magyar kettős állampolgár autójával. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a jármű alvázában a gyárilag kialakított üregekben elrejtve 30 csomagban 13,6 kilogramm súlyú marihuánát találtak. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. A férfit a KR NNI munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki, majd megkezdték az ügy felderítését.

A rendőrök megállapították, hogy a kábítószernek Ausztriába kellett volna megérkeznie. A nyomozók látókörébe került egy drogügyletekkel foglalkozó bűnözői csoport, amelyet az 56 éves F. Zoltán magyar állampolgár irányított osztrák lakhelyéről. A kábítószer feltehetően Albániából származott és a férfi által beszervezett futárok csempészték Szerbián keresztül Ausztriába.

A magyar nyomozók jelzése alapján a horvát hatóságok tavaly április 14-én intézkedés alá vonták K. János magyar állampolgárt, akinek autójában 34 csomagban 17,6 kilogramm marihuánát találtak, amit Horvátországon keresztül akart Ausztriába juttatni. A szállítás során végig vele mozgott egy másik autóval F. Zoltán is, akit szintén ellenőriztek a rendőrök, de nála, illetve járművében nem találtak drogot. K. Jánost a horvát bíróság kábítószer forgalmazása bűncselekmény elkövetése miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte.

A KR NNI Pécsi Osztályának munkatársai szorosan együttműködtek az Osztrák Rendőrség Alsó-Ausztriai Tartományi Nyomozó Hivatallal, ahol szintén nyomozást indítottak F. Zoltán ellen. Az összehangolt intézkedéseknek köszönhetően a férfit 2018. október 21-én Székesfehérváron elfogták a rendőrök és az autójában 7 csomagban 2,7 kilogramm marihuánát, valamint fél kilogramm amfetamint találtak. A kirendelt vegyészszakértő véleménye szerint a lefoglalt anyag meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. A magyarországi intézkedéssel párhuzamosan az osztrák rendőrök kutatást folytattak a férfi ausztriai lakcímén, ahol további 3,5 kilogramm marihuánát találtak és foglaltak le.

A KR NNI Pécsi Osztályának nyomozói Sz. Norberttel és F. Zoltánnal szemben a nyomozást jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel való kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt lefolytatták, és a keletkezett iratokat 2020. február 12-én vádemelési javaslattal adták át a Csongrád Megyei Főügyészségnek.