Keresett bűnözők, akik köztünk élnek

Elég nyomasztó gondolat, hogy miközben sétálunk a városban, akár több olyan ember is jöhet velünk szembe, akiket különböző okok miatt keres a Pécsi Rendőrkapitányság.

hirdetés

Simán elmehet mellettünk egy olyan valaki, akinek a kézre kerítése érdekében a zsaruk nyomravezetői díjat tűztek ki, de akár a szomszédságunkban éldegélhet egy olyan bűnöző is, akinek a fotója régóta ott virít a „közérdekből nyilvános” körözöttek listáján.

2017. július 13-án 318 körözés esetében jár el a Pécsi Rendőrkapitányság

Mindez sarkítottnak tűnhet, de annak tudatában már kevésbé az, hogy a bárki számára elérhető körözési listán 318 olyan bűnöző van, akiket a Pécsi Rendőrkapitányság keres (persze a listán szereplők közül többen vannak, akiket több bűncselekmény miatt vadásznak), és négy olyan esetről tudni a megyében, melyek ismeretlen elkövetőinek felkutatásában a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a lakosság segítségét kéri. Nézzük először az utóbbiakat!

Bűnözők, akik vaskos összegeket érnek

Még 2013 októberében történt a következő eset: Kozármislenyben egy Kossuth Lajos utcai családi házba egy ismeretlen személy hajnali hatkor bement, majd az ott tartózkodó nőt megfenyegette, megütötte, megkötözte és arra kényszerítette, hogy adja át értékeit. A rabló kézre kerítésében segédkező nyomravezető markát félmillió forint ütheti. Ugyanez az összeg járhat annak, aki segít elkapni a zsaruknak azt a három valakit, akik 2013 novemberében egy görcsönydobokai családi házba törtek be, hogy aztán megkötözzék és kirabolják az ott lévő két nőt.

A rendőröknek van munkája a bűnözők kézre kerítésével

Szintén félmillió jár annak, aki olyan információval szolgál a kékek számára, melynek köszönhetően el tudják kapni azt az ismeretlen személyt, aki 2013 októberében egy Szalánta-Katalinpusztán található gazdasági telep közelében hét kazalban tárolt szalmabálát gyújtott fel. Nyomravezetői jutalmat kap az is, aki érdemi infókkal szolgál a rendőröknek a hírhedt 2005-ös, Pál László utcai telephelyen elkövetett kettős gyilkosság ügyében, melynek kegyetlen részleteiről egy korábbi összeállításunkban írtunk.

Akiket jó lenne elkapni

A több mint 300 Pécsi Rendőrkapitányság által körözött bűnöző közül nem olyan nehéz kiválogatni azokat, akiket erőszakos tettekért keresnek, hiszen a körözöttek listáján hatalmas többségben vannak a csalók, tolvajok, okirat-hamisítók, rablók, sikkasztók. Tőlük annyira talán nem kell félni, azonban az itt következő arcoktól már inkább. Az alábbi nyilvánosan körözött, veszélyes, erőszakos bűncselekmények elkövetőiről és tettükről kérdeztük ugyan a Pécsi Rendőrkapitányságot, ahol közel egy hetes megfeszített munka után a következő választ adták: „Az önök által felsorolt ügyszámokhoz tartozó körözések kapcsán a nyilvánosan elérhető adatokon felül a nyomozások érdekeire való tekintettel további tájékoztatást nem kívánunk adni”.

Mindenesetre ha valaki látja az alábbi figurákat valahol a városban (vagy bárhol), az értesítse a zsarukat a 06-72-504-400-as számon, vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es zöld számon, esetleg a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Bemutatunk néhány, erőszakos bűncselekmények miatt keresett férfit: 

 

Lakatos Lajos

Lakatos János ellen a pécsi rendőrség még idén márciusban adott ki elfogatóparancsot azért, mert a gyanú szerint megsértette valakinek a személyi szabadságát (azzal együtt pedig a sértett méltóságát). Ez azt jelenti papíron, hogy például bezárt valakit egy szobába, házba, vagy foglyul ejtett valakit. Az 1958-as születésű körözött férfit egyébként ezen kívül jó pár bűncselekmény elkövetése miatt is keresik.

Párducz Attila

Párducz Attilát is személyi szabadság megsértése miatt körözik a pécsi kékek, de már egy jó ideje. Az akár több évnyi szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekményt ugyanis a férfi több mint két éve, 2015 januárjában követte el.

Orsós János

Az 1985-ös születésű pécsi Orsós Jánost már 2014 szeptembere óta hajtja a helyi rendőrség, a férfi a gyanú szerint kezet emelt családtagjára, ezért körözhetik kapcsolati erőszak miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak családtagjaira veszélyes, szóval aki látja, az legyen óvatos! Amúgy lopás miatt is körözik a férfit.

Tóth Máté

Tóth Máté tavaly január óta bujkál a pécsi rendőrség elől, az 1992-es születésű férfi ellen az elfogatóparancsot testi sértés miatt adták ki.

Barabás Miklós Tamás

Barabás Miklós Tamás az egyetlen olyan pécsi körözött, akit zaklatás miatt keresnek a rendőrök. Az 1988-as születésű férfit tavaly október óta nem találják.

Természetesen akad még pár olyan körözött bűnöző a szinte végtelen listán, akiket említeni lehetne, de inkább olvasóinkra bízzuk a kutakodást. Itt a körözötteket soroló oldal.