A Konzumhoz vonultak a tűzoltók, több százezerbe került!

Pécsett, de még Baranyában sem szokott előfordulni, hogy V. kiemelt fokozatú tűzhöz riasztják a tűzoltókat. Előző héten viszont Pécsett egy ismeretlen férfi megtette a riasztást. Most több százezer forintos büntetést is kaphat. 

hirdetés

 

Utoljára Pécsett 2013-ban az egykori FEMA épületéhez vonultak a hivatásosok III. kiemelt riasztási fokozattal. Akkor az épület négy órán át lángolt, több mint féltucat tűzoltóautó érkezett a helyszínre.

Idén is történt hasonlóan komoly riasztás. Komlóra egy szabadtéri tűzhöz IV. kiemelt fokozattal vonultak a tűzoltók.

Egy szabadtéri tűz is lehet veszélyes

De ez még mind elmaradt attól, ami múlt héten szerdán történt a pécsi belvárosban. A tűzoltókhoz befutott riasztás alapján azt hitték, hogy több mint ezer ember és 300 autó van veszélyben. Ezért elrendelték a legmagasabb riasztási fokozatot. Csak Pécsről hét egység kezdte meg a vonulást, de riasztották a komlóiakat, a siklósiakat, a szigetváriakat is. Sőt, a Pécstől 40 kilométerre található Bonyhádról, Véméndről és Mohácsról is megkezdték a vonulást.

– Amikor befut egy riasztás hozzánk, akkor egy úgynevezett Tűzoltási és Műszaki Mentési Terv alapján indulunk el. Ez azt jelenti, hogy egyes épületek, intézmények az ott tárolt anyagok, az ott tartózkodó emberek számától függően megyünk ki a helyszínre – mondta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Pécsen 80 olyan épület van, melyek Tűzoltási és Műszaki Mentési Terve a legmagasabb, azaz V. kiemelt fokozatot ír elő.

Ekkora erővel vonulnak:

  • a tv-toronyhoz
  • kórházakhoz
  • kollégiumokhoz
  • vagy a 6-os sz. főút mellett található MOL bázishoz is.
Minden riasztást komolyan vesznek, mert olyan is van, hogy több százan vannak veszélyben

– Nem szokott előfordulni, hogy ekkora erővel kelljen mennünk, ezért általában gyakorlatokat szoktunk szervezni ezekre a helyekre a helyszínbejárás céljából – tette hozzá Kasza Anett.

Azt még pontosan nem lehet megmondani, hogy a mélygarázshoz történt téves riasztás pontosan mennyibe került.  Annyit azonban elmondtak, hogy az összeg megállapításánál figyelembe veszik majd, hogy hány tűzoltó ment ki, és nekik mennyi időt vett igénybe mindez, valamint azt is, hogy a gépjárművek mennyit voltak használatban, hány kilométert tettek meg.