Lecsaptak a NAV kommandósai Pécsett

A NAV kommandósainak bevetésével és elfogásokkal kezdődött az a pécsi akció, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói ismét egy vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó bűnszervezet vezetőit vették őrizetbe. A bűnszervezet csaknem másfél milliárd forintot csalt el.

hirdetés

A pécsi központú munkaerő-kölcsönzésre és munkaközvetítésre szakosodott bűnszervezet által működtetett cégek Budapesten, Pécsett, Szekszárdon, Baján, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten vállaltak őrzésvédelmi és takarítási megbízásokat, több száz munkavállalóval, közölte ma a NAV.

Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése. Ugyan a dolgozókat bejelentették, ám általában utánuk bevallást nem nyújtottak be, vagy ha mégis, a járulékokat végül nem fizették be. Emellett a munkaközvetítő szolgáltatás után fizetendő áfa összegét fiktív számlák felhasználásával minimálisra csökkentették.

A bűnszervezet a hatóságok elől eltitkolt könyvelői irodával is rendelkezett, a könyvelőcsoportot a bűnszervezet vezetőjének volt felesége irányította.

A két irányító férfit a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók további 19 gyanúsítottat állítottak elő. Az akcióban 49 helyszínen tartottak házkutatásokat. A költségvetésnek okozott másfél milliárdos kár megtérülése érdekében többek között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, gépjárműveket foglaltak le.

A nyomozás bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. A nyomozók eddig huszonegy gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hárman előzetes letartóztatásban vannak.

hirdetés

Hirdetés