Letartóztathatják a gyerekeik szeme láttára rabolni próbáló pécsi párt

A Pécsi Járásbíróság 2019. december 14-én elrendelte egy pécsi nő és egy pécsi férfi letartóztatását egy hónapra a bűncselekmény felismerésére, elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete és kétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a két ittas állapotban lévő gyanúsított 2019. december 12-én, két kiskorú gyermekükkel együtt egy pécsi helyi járatú autóbuszon utaztak. Szintén azon a járaton utazott a rokkantnyugdíjas sértett férfi is, akinek egyéb betegségei miatt is reakcióideje lelassult, beszéde elnehezült, csonkolt lába miatt mankóval közlekedett. Vállán átvetett táskájában tartotta pénztárcáját és telefonját – áll a vádiratban.

Amikor az autóbusz a megállóhoz közeledett, a sértett leszálláshoz készülődött, ekkor a gyanúsított nő trágár módon megszólította, felelősségre vonta, hogy miért tartja a nyakában táskáját, majd megfogta a táskát és az oldalzseb villámzárját kihúzta. De a sértett ráfogott a táskájára.

Mikor a busz megállt, az ajtók kinyíltak, a nő lelökte a nyugdíjas férfit a buszról, utána leszállt ő is, majd nekilökte a férfit a közeli kerítésnek, közben kivette táskájából a pénztárcáját, amit a rokkantnyugdíjas férfi gyorsan visszavett tőle. Ekkor dulakodni kezdtek, a sértett botja a földre esett. Eközben a gyanúsított férfi is leszállt, és a rokkantnyugdíjas férfit a kerítéshez lökte, miközben a nő a pénztárcát próbálta elvenni tőle.

A busz már tovább indult volna, bezárta az ajtókat, amikor az utasok figyelmeztették a sofőrt arra, hogy a buszon, felügyelet nélkül maradt a két gyanúsított két kiskorú gyermeke. A buszsofőr ismét kinyitotta az ajtókat, a két gyanúsított ekkor visszaszállt a buszra, a sértett pénztárcáját nem tudták megszerezni.

A vádirat szerint a gyanúsított nő többszörösen büntetett előéletű, ellene jelenleg más büntetőeljárás is folyamatban van, több felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt is áll. A gyanúsított férfi is büntetett előéletű. Alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a tanúkat befolyásolva veszélyeztetnék, megnehezítenék a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el.

Az ügyész a bíróság határozatát tudomásul vette, a gyanúsítottak és a gyanúsított férfi védője fellebbeztek, míg a gyanúsított nő védőjének – aki a letartóztatás elrendelése tárgyában tartott ülésen nem volt jelen – három napja van a fellebbezés bejelentésére. A bíróság végzése így nem végleges.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés

Hirdetés