Mondj igent, hogy segíthessenek!

Már közvetlenül is felkereshetik az áldozatsegítő szervezetek a személy elleni erőszakos bűncselekmények sértettjeit, ha persze kihallgatásuknál előzetesen beleegyeztek – ezt az áldozatsegítéssel kapcsolatos törvény 2021 januári változása teszi lehetővé. A részletekről a rendőrség a bűncselekmények áldozatainak világnapján (február 22.) közzétett videójában számolt be.

hirdetés
Uránia Mozi

Eddig az áldozatok saját elhatározásból kereshették fel ezeket a szervezeteket, de a folyamat most megfordult: az áldozatokat kereshetik meg a szolgálatok munkatársai, és így személyre szabott tájékoztatást adnak telefonon, e-mailben vagy személyesen arról, hogy pontosan hogyan tudnak segíteni.

Például segélyt nyújthatnak, ha súlyos testi sértés miatt olyan komoly sérüléseket szenvedett az illető, hogy a kezeléséhez pénzre van szüksége, de az esemény során elveszett okmányt is segítenek pótolni.

Emellett az áldozatsegítő központok abban is támogatást adnak, ha valakit mély megrázkódtatás ért egy traumákkal járó bűncselekmény után (például szexuális abúzus), és pszichológusra van szükség.

Mit kell tenni?

Ha a rendőrök felteszik a kérdést a feljelentés megtételekor vagy a kihallgatáskor, hogy „hozzá szeretne járulni adatai megadásához?”, mondjon igent!

Ha baj van, kérjünk segítséget!
Segélyhívó: 112
Telefontanú: 06 80 555-111
Áldozatsegítő vonal: 06 80 225-225
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 205-520.

A Pécsi Áldozatsegítő Központról itt írtunk korábban.