Ne izguljon, nem az ön autóját körözik!

Ne biztos, hogy aggódnia kell, ha közúti ellenőrzéskor az derül ki, körözik az autóját. Ugyanis a nemzetközi rendszerben kódolva van a hiba: belga, finn, görög, grúz, lengyel, litván, máltai vagy svéd autót is körözhetnek magyar helyett.

Olvasónk jelezte a problémát, miután Szigetvár felé tartva a közúti ellenőrzésen közölték vele, hogy nem mehet sehova, mert az autója lopott.

– Szívinfarktus kerülgetett, hiába mutogattam a nemrég vásárolt autóm papírjait, nem hittek nekem. Dühös és csalódott voltam, hogy ma már a kereskedőkben sem bízhat az ember. Majdnem fél óra telt el, amikor kiderült, hogy egy svéd autót köröznek, amelynek pont ugyanaz a rendszáma, mint az én autómnak – mondta az a férfi, aki név nélkül nyilatkozott lapunknak.

A probléma leginkább azokat a rendszámokat érinti, ahol a karakterhasználat megegyezik a magyarral, vagyis a svéd, a finn, a grúz, a litván, a máltai és a ciprusi rendszámokat, de előfordul a magyarral megegyező rendszám Belgiumban is. A rendszer nem pontosan keres, ezért a töredékkaraktereknél is jelez: így például a lengyel és a görög rendszámok esetében, ahol három betűből és négy számjegyből áll a rendszám.

A járőrnek csak arra van lehetősége, hogy a rendszámot ellenőrizze, az országazonosítót már nincs hova beírni, ezért jelez a magyar rendszámra is a rendszer.

A probléma leginkább azokat a közúti ellenőrzéseket érinti, ahol a gyengébb adatátvitel miatt lassú az ellenőrzés. A határátkelőkön is jelez a rendszer, de ott néhány perc alatt tisztázódik a helyzet, ráadásul nem sokkolják az autóst a körözéssel.

– A rendőr a közúti gépjármű-ellenőrzés során a rendőrségi törvény alapján jár el. Ennek megfelelően a közúti ellenőrzés folyamán a meghatározott adatbázisok használatával győződik meg a gépjármű adatainak valódiságáról. A hatóság az autóra, annak tulajdonosára, üzembentartójára is rákereshet az Európai Unió nyilvántartásaiban. Az intézkedés alatt a rendőr törekszik arra, hogy az a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az intézkedés alá vont személy számára – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság.

Évekkel ezelőtt hasonló probléma jelentkezett az autóátírások esetében az okmányirodákban, mert sok autót lopottként jelzett a rendszer, akkor a hibát gyorsan kijavították.

Hirdetés