Neten árulták a drogot, hosszú időre rács mögé kerülhetnek

A jogerősen megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2013 óta ismeretlen forrásból dizájnerdrogokat szerzett be, melyeket különböző honlapokon keresztül hirdetett eladásra – olvasható a Pécsi Ítélőtábla közleményében.

A hirdetésekben azt írta a vádlott, hogy azok az anyagok, amelyeket árul, legálisak, vagyis büntetőjogi jogkövetkezmények nélkül megvásárolhatók és fogyaszthatók, nem szerepelnek tiltólistán – áll a vádiratban.

2014-ben az elsőrendű vádlott megállapodott a másodrendűvel, hogy ezután ő is
közreműködik az ügyletben. Innentől kezdve a szereket először az első- majd a másodrendű vádlott lakásában tárolták.

A másodrendű vádlott szerezte be a különböző adalék-, illetve csomagolóanyagokat, a szereket az elsőrendű vádlott utasításai szerint kikeverte, hígította, mérlegelte és csomagolta.

A csomagokat hol egyik, hol másik adta fel postán.

A másodrendű vádlott a közreműködéséért előbb pénzt, illetve saját használatára bódító szereket kapott, később kizárólag csak pénzt. A vádlottak 2014 júniusa és 2015 februárja között mintegy 5600 csomagot adtak fel – a vádirat szerint.

Több megyében bűnügyi információk alapján azonban nyomozást indítottak és házkutatásokat tartottak, így 2015 februárjában rendőri akciót hajtottak végre
a másodrendű vádlott lakásában.

Ennek során mindkét vádlottat őrizetbe vették.

A lefoglalt anyagok között volt olyan, amely nem minősült kábítószernek vagy új pszichoaktív anyagnak, és volt olyan, amely a lefoglaláskor nem minősült annak, azóta azonban már igen.

A lefoglalt és kábítószernek minősülő anyagok tiszta hatóanyag-tartalma külön-külön is meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, együttesen az alsó határ mintegy 444 százalékát tette ki.

A Pécsi Törvényszék a két vádlottat társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra, míg a másodrendű vádlottat 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A védelmi fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla a másodrendű vádlott büntetését 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra enyhítette, egyebekben a törvényszék ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Hirdetés