Maffiamódszerek Pécsen

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés és további bűncselekmények miatt emelt vádat egy 9 főből álló bűnszervezet ellen.

hirdetés

A vád szerint a bűnszervezet tagjai 2015-ben azért álltak össze, hogy külföldieknek hamis magyar útlevelek gyártsanak.

Mindezt úgy csinálták, hogy a korábban honosításiban magyar állampolgárságot szerzettek okmányait, adatait felhasználták, vagy megvásárolták azokat, vagy törvénytelen úton megszerezték, illetve meghamisították.

Az ügyészség szerint az elkövetők az így megszerzett okmányokkal igényeltek magyar útleveleket külföldieknek különböző kormányhivatalokban a hivatalnokok közreműködésével – közölte az ügyészség.

A bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között, voltak olyanok, akik a az okmányok beszerzésében, külföldiek beszervezésében, szállításukban működtek közre és voltak közvetítők, akik a megvesztegetett kormánytisztviselők és a szervezet tagjai között tartották a kapcsolatot – közölte Varga-Koritár György főügyész.

A bűnszervezet tagjai 2016 elején 49 külföldinek csináltattak magyar útlevelet Pécsett, s és a kormányhivatalnokok  személyenként 80 eurót kaptak segítségükért. Ehhez képest a a maffia 10-12 ezer eurót tehetett zsebre egy-egy hamis útlevélért.

A bűnözői csoport tagjait a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség közel 100 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, melyek közül a legsúlyosabb 2-8 évig terjedő szabadságvesztés, tekintettel azonban arra, hogy a bűncselekményeket bűnszervezetben követték el, a kiszabható büntetés felső határa akár 24 év is lehet.

A nyomozás során mintegy 96 ezer euró, 16 millió forintot, illetve nagy értékű gépjárműveket foglaltak le.