Pécsi zárkában egy román férfi vesztegetés miatt

A Pécsi Járásbíróság  január 8-án egy román nő előzetes letartóztatását rendelte el egy hónapra hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt – közölte a Pécsi Törvényszék.

hirdetés

A tájékoztatás szerint a nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított 2016. február 3-án további 6 ismeretlen személlyel közösen a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal kormányablakának egyik hivatalában egy román férfi honosítási okiratának felhasználásával úti okmány igénylése iránti kérelmet nyújtott be. Ennek alapján egy kormányhivatalnok közreműködésével kiadtak egy magyar magánútlevelet, amely azonban a gyanú szerint valótlan tartalmú, mivel az igénylő – a gyanúsított nő arcképmását -, de román férfi személyi adatait tartalmazta.

A gyanúsítottat elfogatóparancs alapján fogták el. A bűncselekmény kiemelt tárgyi súlyára, a várható büntetés súlyosságára is tekintettel tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított megszökne vagy elrejtőzne.

A vád szerint a kormánytisztviselő az eljárása során hamis közokirat kiadásában működött közre, hivatali kötelességét anyagi előnyért megszegve.

A kormányhivatalnok és 14 társa ellen a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. december 8-án a Pécsi Járásbíróságra előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot.

A határozat ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.