Pénz az ablakban: 30 milliót csalt ki egy férfi nyílászárócsere ürügyén

Ablakcsere ürügyén csalt ki pénzt sértettektől egy budapesti férfi Baranyában – írja a Police.hu.

A pécsi nyomozók őrizetbe vették, majd 2020. február 11-én letartóztatását kezdeményezték annak a 28 éves budapesti férfinak, aki pénzt csalt ki több baranyai ingatlantulajdonostól.

A férfi 2017 áprilisa és 2019 októbere között szerződést kötött megrendelőivel nyílászárócsere ürügyén, amelyhez előleget is kért. Miután a pénzt megkapta, a megrendelt munkát nem végezte el, megbízói pedig nem érték el többet.

A férfi az általa elkövetett csalásokkal több mint 30 millió forint kárt okozott a sértetteknek.

Gyanúsítotti kihallgatásán beismerte tettét, ellene többrendbeli csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.


A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet, hogyan kerülhetjük el a csalókat:

  • Ha egy idegen csenget, az mindig legyen gyanús. Különösen akkor, ha nem mi hívtuk, ha nem megbeszélt időben jön, vagy ha erősen ajánlkozik. Ezek már figyelemfelkeltő jelek lehetnek.
  • Kérjünk referenciát, igazolványt, és mindig ellenőrizzük le az azokon szereplő adatok hitelességét!
  • Lehetőleg ne döntsünk egyedül, kérjük, hogy jöjjön vissza később, amikor egy családtagunk, vagy ismerősünk is jelen van!
  • Mindig kérjünk írásos ajánlatot! Ezzel egyrészt időt nyerünk, másrészt közölhetjük, hogy előleget csak ennek birtokában adunk.
  • Mielőtt döntenénk arról, hogy melyik vállalkozót bízzuk meg a munkával, tájékozódjunk a felkérni kívánt cégekről, és arról, hogy milyen költségekkel kell számolnunk! Kérjünk több cégtől is árajánlatot!
  • A szerződés aláírása előtt olvassuk végig a dokumentumot, beleértve az apró betűs részt is, informálódjunk a felmerülő egyéb költségek felől!
  • Csak a munka elvégeztével, a számla átadását követően fizessük ki a vállalkozót!