Poénos NAV-ellenőrön bukott a fuvarozó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal baranyai ellenőrei egy reptéri transzferrel foglalkozó adózó ellenőrzésekor találtak szabálytalanságokat. A bizonylatadás elmulasztása miatt kiszabott bírságon túl, teljes körű ellenőrzést kapott az adózó.

hirdetés

Az ünnepi időszakban egyre többen kelnek útra. Az egyetemi városokban tanuló külföldi diákok és a szabadságukat az év végére ütemezők is szívesen választják úti-céljaik eléréséhez a repülést, a repülőterekre jutáshoz pedig a különböző transzfercégek szolgáltatásait. A lakossági jelzések alapján azonban ezen vállalkozások egy része rendszeresen elmulasztja a fuvardíjakról a nyugta vagy számla kiállítását. Így történt ez egy közelmúltban lezajlott esetben is, amikor egy adóellenőr volt az utazó.

Az ellenőrzéssel megbízott revizor az interneten a légijárat-menetrendből kiválasztott egy, a Liszt Ferenc Repülőtérre érkező londoni járatot, majd ennek kódszámával online megrendelést adott le a társaság honlapján. Az egyeztetett időpontban a reptéren, bőröndjével beszállt a cég kisbuszába és igénybe vette a szolgáltatást. Az adóellenőrt revizortársa várta az érkezési helyszínen, ahol sor került a viteldíj kiegyenlítésére, azonban bizonylatot a gépkocsivezető nem állított ki, ezért a cég terhére mulasztási bírságot állapítottak meg.

A gépkocsivezető a jegyzőkönyv felvétele során bosszúsan megkérdezte, hogy a revizor ugyan mit cipel nehéz bőröndjében, ha nem is utazott sehová? Az adóellenőr válasza: „Adótörvényeket tartalmazó könyveket.”

A helyszíni ellenőrzést a cég székhelyén informatikai adatmentés követte. A hivatal munkatársai a vállalkozás számítástechnikai eszközeiről lementették az adózó valamennyi nyilvántartását, számlázó-programját és lefoglalták a számlatömbjeit is.

A NAV a várható adóhiány összegének biztosítására ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el. A vállalkozás képviselője több millió forintot készpénzben megfizetett ugyan az adóhatóság letéti számlájára, de így sem kerülhette el, hogy az adóhatóság lefoglalja az általa használt luxusterepjárót.