Ragasztó lett a védett madarak veszte

Több tucat védett madarat foglalt le a rendőrség Pécs mellett, a pogányi szőlőhegyen. A gyanú szerint a rabsic saját telkén a madáretetőben lépvesszős módszerrel fogta be a madarakat, hogy pénzt keressen belőlük.

hirdetés

A pogányi férfinál két kalitkában csaknem 40 védett madár került elő, természetvédelmi érékül darabonként 25 ezer forint, ami összesen egymillió forint eszmei értéket jelent.

– Tengelic, zöldike, kenderike, csíz, csicsörke, erdei pinty, fenyőpinty, nádi sármány volt a ketrecekben, nem a legjobb állapotban kerültek elő – mondta lapunknak Bank László, a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának irodavezetője.

farkas tamas1
A Misinánál vigyáznak most a madarakra

A madarak egyelőre a Misina menhelyén várják sorsukat, ahol a sérült madarakat meg is gyógyítják – közölte Farkas Tamás, a pécsi állatvédő egyesület vezetője.

madar2
Csíz volt az egyik áldozat

Úgy tudjuk, hogy a rabsic anyagi haszonszerzés miatt fogta be madarakat, hogy azokat jó pénzért feketén értékesítse belföldi és nyugat-európai gyűjtőknek.

madar3
Ez a tengelic is rossz állapotban volt

A gyanú szerint a férfi a madáretető mellett egérragasztóval bekent pálcákat helyezett ki, ebbe ragadtak bele a madarak, amelyek sokszor napokig szenvedtek, mire begyűjtötte őket. A férfi ellen illegális befogás és -tartás miatt indult eljárás.