Sok volt a hétvégén az ittasan vezető baranyai

Az elmúlt 72 órában 11 esetben is alkoholfogyasztás gyanúja merült fel az igazoltatott sofőröknél Baranyában.

Egy 58 éves helyi férfi 2019. február 8-án elvesztette az irányítást a gépjárműve felett Kölkeden, majd egy oszlopnak hajtott. A gépjárművezetővel szemben a helyszínen alkalmazott alkoholteszter pozitív eredményt mutatott, ezért a rendőrök előállították további mintavételre, amely igazolta az alkoholfogyasztás tényét. Ugyanezen a napon Harkányban, a Bajcsy-Zsilinszky utcában intézkedtek a rendőrök egy 55 éves kovácshidai férfival szemben, aki robbanómotoros kerékpárral közlekedett. A férfival szemben alkalmazott alkoholteszter ebben az esetben is pozitív eredményt mutatott, ezért a rendőrök őt is előállították további mintavételre.

Pécsett, az Arányosi úton egy személygépkocsival közlekedő 46 éves pellérdi férfival szemben intézkedtek a rendőrök 2019. február 9-én. A nap folyamán egy 61 éves helyi férfi Szigetváron, a Batthyány utcában közlekedett robbanómotoros kerékpárjával, amikor igazoltatták a rendőrök. Az alkoholteszter itt is pozitív eredményt jelzett, a további mintavétel mindkét személy esetében alátámasztotta az alkoholfogyasztás tényét.

Pécsett, a Nagypostavölgyi út és a Postagalamb utca kereszteződésében igazoltatták a rendőrök 2019. február 10-én azt a 22 éves cikói férfit, aki haladása során elvesztette az irányítást a gépjárműve felett és az út mellett lévő fának ütközött. A pozitív eredményű alkoholteszter után a gépkocsivezetőt előállították további mintavételre.

Az öt sofőr ellen az illetékes rendőrkapitányságok járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást, míg további hat sofőrrel szemben – az alkoholteszteres ellenőrzés eredménye alapján – a rendőrök közigazgatási bírságot szabtak ki.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét a közúti közlekedési szabályok betartására, amely szerint járművet az vezethet, aki vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, ezért aki ittas állapotban gépi meghajtású járművet vezet, azzal szemben – a gépjárművezető szervezetében lévő alkohol mennyiségétől függően – 30 000 forinttól 100 000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki, vagy akár a vezetői engedély elvételére és büntetőeljárás indítására is sor kerülhet.

Hirdetés