Számos tűzeset okozott riadalmat hétvégén

A tűzoltókat több, a fűtési szezonhoz köthető tűzesethez riasztották az elmúlt huszonnégy órában, de egy nagy kiterjedésű épülettűznél is helyt kellett állniuk Orfűn – közölte összefoglalójában a megyei katasztrófavédelem.

hirdetés

Siklóson és Gerdén is lerakódott korom gyulladt meg egy-egy családi ház kéményében. A tűzoltók mindkét helyszínen átvizsgálták a tetőteret, de a tűz szerencsére nem terjedt tovább. A kéményseprő-ipari közszolgáltató helyszíni vizsgálatáig egyik esetben sem használható a fűtési rendszer.

Egerágon egy gipszkarton fal izzott egy Kassa utcai családi házban. A gipszkarton a kályha csövétől melegedett túl, amit a tűzoltók megbontottak, így megszűnt az izzás.

Eldugult egy kémény egy sumonyi családi házban és a füst visszaáramlott a lakótérbe. A mentőszolgálat megvizsgálta a lakókat, de nem szenvedtek füstmérgezést. A kéményseprő-ipari közszolgáltató itt is helyszíni szemlét fog tartani.

busztűz
Kiégett egy busz hátsó része is

Megfagyott a víz egy vegyes tüzelésű fűtési rendszerben Komlón. A tűzoltók eltávolították az égésterméket a kazánból, így megszűnt a veszély. Az ott lakó két ember átmenetileg rokonokhoz költözött.

Hibás volt egy PB-gázpalack gázszelepe, ezért riasztották a tűzoltókat Pécsre az Alsóhavi dűlőben. A tűzoltók egy vízsugár készenlétben tartása mellett leengedték a gázt a meghibásodott palackból.

Kigyulladt egy különjáratú autóbusz hátulja Siklós-Máriagyűdön. A busz korábban gyerekeket szállított, de a tűz keletkezésének időpontjában a buszsofőrön kívül már nem tartózkodott rajta senki. A siklósi tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat, amelyben senki nem sérült meg, az anyagi kár azonban jelentős.

Kigyulladt egy körülbelül négyszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete Orfűn, a Széchenyi téren. A pécsi és a komlói hivatásos tűzoltókat és a pécsi önkéntes tűzoltókat is a helyszínre riasztották, az oltást pedig a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A háromszintes vendégház középső szintje, a tetőtér beépítése és a tetőtere égett. A tűz keletkezésének időpontjában senki nem tartózkodott az épületben.

A tűzoltók kiérkezésekor a házhoz épített kör alakú üvegezett lépcsőház és a lépcső melletti, helyiségek égtek, valamint a tetőtér beépítés és a tetőszerkezet égett nagy felületen. A beavatkozók közel nyolc órán át dolgoztak a helyszínen, a tűz okát tűzvizsgálat fogja tisztázni.