Szétvágtak volna egy pécsi bankautomatát, de nagyon nem jött össze

A Pécsi Járásbíróság május 14-én három vádlottat mondott ki bűnösnek lopás bűntettének kísérletében, melyet az elsőrendű vádlott mint felbujtó, a másod- és harmadrendű vádlottak mint társtettesek követtek el, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében is, az elsőrendű vádlottat továbbá szökés vétségében, a másodrendű vádlottat kocsilopás vétségében is.

Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat mint többszörös visszaesőt 3 év 7 hónap fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 2 év 5 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat mint különös visszaesőt 3 börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A másodrendű vádlottal szemben a bíróság elrendelte egy korábban kiszabott, de akkor végrehajtásában felfüggesztett 2 év szabadságvesztés végrehajtását is.

Az elsőrendű vádlott férfi 2013 végén elhatározta, hogy társaival úgy szerez pénzt, hogy egy motoros gyorsvágógéppel szétvágnak egy bankjegykiadó automatát, és az abban lévő készpénzt ellopják. A bűncselekményben való részvételre és annak végrehajtására rávette ismerőseit, a korábban rendőrként dolgozó másodrendű vádlottat és a harmadrendű vádlott férfit, akik elvállalták a terv megvalósítását.

A banda tagjai 2013. november 29-én vásároltak a bűncselekmény elkövetéséhez egy kocsit. Az elsőrendű vádlott ezzel az autóval, valamint az általa szerzett gyorsvágóval 2013. december 1-jén a késő esti órákban társaiért ment. Késő éjszaka indultak az automatához, azonban előtte egy útközben parkoló kocsi rendszámtábláit leszerelték, és az általuk használt autóra tették fel. December 2-án, az éjszakai órákban, az automatát elzáró ajtót egy lejárt hitelkártyával nyitotta ki a másodrendű vádlott, majd az automatát a gyorsvágóval a harmadrendű vádlott kezdte szétvágni, hogy a benne lévő pénzt megszerezzék. A riasztó 2 percen belül megszólalt, ezt a másodrendű vádlott jelezte a harmadrendű vádlottnak, majd futva elhagyták a helyszínt. Az automatát nem tudták szétvágni, így nem tudták eltulajdonítani a benne lévő 16.486.000 forintot.

A történtek után az elsőrendű vádlott hazament, másod- és harmadrendű vádlottak egy közeli bokros helyen rejtőztek el. A másodrendű vádlott hajnalban hazament, átöltözött, majd egy eltulajdonított gépkocsival visszaindult a még rejtőzködő harmadrendű vádlottért, azonban a rendőrök intézkedés alá vonták.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik enyhítés, míg az ügyész súlyosítás érdekében jelentettek be fellebbezést.

A bíróság határozatát megismételt eljárás keretében hozta meg, tekintettel arra, hogy a Pécsi Járásbíróság 2017. március 10-én kihirdetett határozatát a Pécsi Törvényszék mint másodfokú bíróság – eljárási szabályok megszegése miatt – 2017. november 30-án hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

hirdetés