Több milliós támogatást kaptak a baranyai önkéntesek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elbírálta, a főigazgató pedig jóváhagyta a bíráló bizottság önkéntes mentőszervezetek 2017. évi támogatására vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében országosan százkilenc mentőszervezet, köztük hét Baranya megyei szervezet jutott támogatáshoz – írja a katasztrófavédelem.

hirdetés

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. Utóbbiak megalakítása öt évvel ezelőtt kezdődött meg, ma már központi, megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek alkalmazása különböző műveletekben és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. Jelenleg országosan több mint tizennyolcezer önkéntes áll beavatkozásra készen.

A szervezetek fejlesztése érdekében a katasztrófavédelem az elmúlt évhez hasonlóan az idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mentőcsoportok által elnyert eszközök – mentőhajó, kisbuszok, drón, quad, szivattyú, vagy éppen nagy teljesítményű áramfejlesztő – jóval hatékonyabbá teszik a mentőszervezetek árvízi védekezési, vízi mentési és kutatómentő tevékenységét.

A Baranya megyei szervezetek közel négy és félmilliós forint összegű támogatásban részesültek. A Mecsek Mentőcsoport Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesület technikai eszköz, illetve gépjármű beszerzésre két és félmillió forintot nyert. A Mecsek Mentőcsoport Baranya Megyei Polgári Védelmi Szövetség, a Mecsek Mentőcsoport HIT Gyülekezete Szeretetszolgálat Pécsi Szervezete és a Királyegyháza Önkéntes Települési Mentőcsoport szintén ebben a kategóriában nyert támogatást. Bóly, Drávacsehi és Magyarszék Települési Önkéntes Mentőcsoportjai védőeszköz és védőruha beszerzésére költhetik az elnyert összeget.