Több százmilliós adócsalás a vád

A Baranya Megyei Főügyészség 13 személlyel szemben emelt vádat költségvetési csalás miatt. A vád szerint a bűnszervezet megpróbálta kikerülni az adót, és szabálytalanul foglalkoztatott több dolgozót is.

hirdetés

Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet tagjai elhatározták, olyan szervezetet hoznak létre, hogy a piramisszerűen beépülő cégek közül a legalacsonyabb társaságoknál mutatkozzanak adózási és járulékfizetési kötelezettségek. Azonban ezen cégek sem fizettek.

A vád szerint a bűnszervezet vezetőinek cégei szerződéseket kötöttek megrendelőkkel, vagyonőröket, biztonsági őröket alkalmaztak, de a vállalatok a munkákat tovább számlázták az alsóbb szintű társaságok felé, hogy azt a látszatot keltsék, ott végzik a munkájukat. A vagyonőröket bejelentették, de nem fizettek utánuk adót és járulékot, közölte az ügyészség.

Az alsóbb szintű cégek csak a látszat kedvéért voltak, mert tényleges tevékenységet nem folytattak, csak számlát állítottak ki, állítja az ügyészség. A rendszer célja az volt, hogy a tényleges tevékenységet végző, a vádlott vezetők által működtetett cégek mentesüljenek a fizetési kötelezettségek elől. Ezzel a vád szerint a bűnszervezet 2013-2014-ben közel 240 milliós adóhiányt okozott.

Akár 5-10 évet is kaphatnak a vádlottak, ha beigazolódik bűnösségük.