Újra unokázós csalók lepték el Pécset

Újra felütötte a fejét Pécsen az “unokázós csalás”, amivel főként az idős korosztályt próbálják átverni, meglopni. A baranyai rendőrök közleményben ismertetik a megelőzés lehetőségeit.

Az elmúlt időszakban számos alkalommal “az unoka karambolozott” fedősztorival zargatták az idős pécsieket, több-kevesebb sikerrel. Néhány esetben nagyobb összeget – készpénzt vagy ékszereket is – sikerült zsákmányolniuk az elkövetőknek.

Egy tanulságos példa:

Egy pécsi asszonyt 2020. június 25-én 14 óra körül hívott fel telefonon egy ismeretlen, aki azt állította, hogy a nő unokája karambolozott autójával, amely során megsérült. A telefonáló azt mondta, hogy azért, hogy ne legyen rendőrségi feljelentés az ügyből, sürgősen pénzre van szüksége, amelyért valakit személyesen elküld a lakcímére. Az asszony egy nagyobb összeget át is adott a csalónak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az unokázós csalások megelőzése érdekében folyamatos médiakampányt folytat. Figyelemfelhívó szóróanyagok is készültek, ezek terjesztésében az egyenruhás állomány is közreműködik.

Pár tanács:

– Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
– Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
– Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
– Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

hirdetés

Hirdetés