Öt évet kaphat a keménykedő buszsofőr

Azért kell a bíróságon felelnie a tettéért a buszsofőrnek, mert a vád szerint előbb nem engedte fel, majd árokba lökte a mozgáskorlátozott utasát. Akár 5 évet is kaphat, ha a bíróság megállapítja a bűnösségét – közölte a Varga-Koritár György főügyész.

hirdetés

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint egy helyi járatú buszra akart felszállni az áldozat, de nem akarta felengedni a sofőr, mert azt hitte, hogy részeg, holott a mozgássérült mondta neki, nem ivott. Rövid szóváltás után végül a sofőr felengedte a buszra,  aki miután a végállomáson leszállt, lefényképezte a jármű rendszámát.

Varga-Koritár György főügyész közölte: miután a sofőr látta a fotózást, számon kérte az utast, majd el akarta venni a telefonját, mivel ez nem  sikerült, megpróbálta kicsavarni a kezéből. Ám még ezzel sem volt vége, hiszen ezután a buszsofőr két kézzel egy 5 méter mély árokba lökte a sértettet.

Az ügyészség szerint a mozgássérült hiába mondta a sofőrnek, hogy egyedül nem tud kimászni az a meredek árokból, ennek ellenére a sofőr miután 5-10 percig állt az árok mellett, otthagyta férfit, beszállt a buszba és elhajtott.

A beteg férfi több – köztük  8 napon túl gyógyuló sérülést is – szenvedett, és csak egy ismerőse segítségével tudott kibotorkálni az árokból.

A buszsofőr cselekménye aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettének, valamint védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettének a megállapítására alkalmas, ezen bűncselekmények büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés – tette hozzá az ügyészség.