Borult a bili az EKF-beruházásnál: 23 bűncselekmény a vád

A Pécsi Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további 22 bűncselekmény miatt emelt vádat a pécsi EKF-beruházások egyik fővállalkozója ellen – közölte Varga-Koritár György.

hirdetés

A két vádlott által irányított gazdasági társaság 2009-ben kötött szerződést a pécsi „Európa Kulturális Fővárosa 2010” projekt keretében az önkormányzatával beruházások kivitelezésére mintegy 2 milliárd forint vállalkozói díj fejében.

A vád szerint a cég a munka előfinanszírozásához szükséges tőkével, munkaerővel, eszközökkel, anyaggal egyáltalán nem rendelkezett, a munkákat teljes egészében alvállalkozók igénybevételével kívánta elvégezni. A város és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a cég által benyújtott számlákat kifizette, közel 2 milliárd forintot kapott a fővállalkozó.

Varga-Koritár György főügyész szerint azonban az alvállalkozókat egyáltalán nem, vagy nem teljesen fizették ki, holott erre megvolt a fedezet. Mint mondta, a vádlottak az alvállalkozóik kifizetése helyett 2009-2011 között mintegy 350 millió forintot saját maguk, illetve az érdekeltségükbe tartozó kft. részére fizettek ki kölcsön címén.

A vád szerint összesen 20 alvállalkozónak nem fizettek megfelelően, amellyel cégenként százezertől százmillió forintig terjedő kárt okoztak az alvállalkozóknak összesen mintegy 550 millió forint értékben – ebből 320 millió forint nem térült meg.

Az ügyészség álláspontja szerint miután a kft. tartozása a több száz millió forintot meghaladta, a két cégvezető a gazdasági társaságot fiktív személyek részére értékesítette úgy, hogy a társaság ekkor még rendelkezésre álló 80 millió forint vagyonát eltulajdonították. A fiktív cégeladásban további négy személy vett részt, akiket a Pécsi Járási Ügyészség szintén megvádolt. A gazdasági társaság két vezetőjét az ügyészség 23 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, amelyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés – tette hozzá Varga-Koritár György.

 • Manu
 • Laszlo Kerenyi

  Ki írta alá a város részéről a szerződést egy olyan céggel amely “cég a munka előfinanszírozásához szükséges tőkével, munkaerővel, eszközökkel, anyaggal egyáltalán nem rendelkezett” Gondolom, a szerződés alján ez is olvasható és akkor két vádlott helyett háromról beszélhetnénk.

 • roland-t-flakfizer

  höhö… itt még monogram sem jut… 🙂

 • Juhász Péter Nikopol

  Tolvajlás megy,ahogy mindig! Ekkora beruházásokat SOHA nem szabadna adni olyan vállalkozónak,akinek nincs meg a teljes apparátusa a megvalósításhoz és akár csak egyetlen alvállalkozó munkájára is rászorul! A fővállalkozó fogalmát teljesen meg kéne szűntetni,mert nem igazságos az(még akkor sem,ha nem marad adósa egyetlen alvállalkozásnak sem),hogy egyesek akár a jegyzett tőkéjük mennyisége miatt milliókat-százmilliókat kaszáljanak úgy,hogy a valódi munkának a megvalósulásához egy gyufaszálat sem tesznek keresztbe,megvalósítva és igazolva ezzel “a pénz oda megy, ahol már sok van belőle” – fogalmát!!!

 • Péter

  Neveket akarok hallani ! Csak hogy tudjam kit kell szemen köpni ha kiszáll a BMW-ből.