14 éve árulta el a baloldal a határon túli magyarokat

Tizennégy évvel ezelőtt, 2004. december 5-én két kérdésben is népszavazást tartottak Magyarországon. A kérdések leegyszerűsítve arról szóltak, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak-e állami, önkormányzati tulajdonban vagy a privatizáció sorsára jusson ez a szektor is, valamint, hogy a határon túli nemzettársaink egyszerűbb eljárással megkaphatják-e a magyar állampolgárságot – írja az Origo

hirdetés

A relatíve rövid kampány nagyon intenzív volt: ekkor vezette Gyurcsány Ferenc az első hazugságkampányát, melynek plakátarcaként ekkor ismerhette meg az ország Bangóné Borbély Ildikót. A határainkon kívül rekedt magyarok állampolgárságának könnyített megszerzését az első Orbán-kormány tette végül lehetővé, 2010-ben, az első kétharmados győzelem után.

Bár két kérdést tettek fel a népszavazáson, a referendumot megelőző, egyre nagyobb vita és egyre erősebb kampány inkább a kettős állampolgárságról szólt. A Magyarok Világszövetsége által benyújtott kérdés így szólt:

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Végül alig több mint 3 millió szavazó járult az urnákhoz a lehetséges 8 millióból, elsősorban a Gyurcsány Ferenc vezette kormány gyalázatos propagandája miatt.

Bár Gyurcsány Ferenc sajátosan értelmezte, és értelmezi a mai napig a Kárpát-medencei összmagyarságot, többször kijelentette, hogy a kettős állampolgárságról szóló népszavazás nem egyesíti, hanem szétszakítja a nemzetet. Az akkori liberális-baloldali sajtó komoly hátteret biztosított ennek a terjesztéséhez.

Duray Miklóssal (a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának akkori ügyvezető alelnökével) érthetünk egyet, aki 2004 novemberében így fogalmazott:
„Aki nyolcszázezer határon túl élő magyar áttelepülésével riogatja a hazai közvéleményt, az vagy nem normális, vagy egyszerűen csak gazember.”

Hirdetés