Belehúzott a NAV

Több mint 100 büntetőeljárásban indult nyomozás, amelyekben mintegy 900 millió forint okozott kárt állapítottak meg – írja a Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján.

hirdetés

Több mint háromszázmillió forint értékben foglalt le hamis termékeket az idén március elejéig az adóhatóság szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények miatt, és további hétmillió forintnyit szabálysértési eljárásban – írta a Napi Gazdaság. A lap hétfői számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése alapján azt írták, márciusig több mint 100 büntetőeljárásban indult nyomozás, amelyekben mintegy 900 millió forint okozott kárt állapítottak meg.

Tavaly egész évben 760-nál is több ügy zajlott szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények miatt, ezekben a NAV hétszázmillió forint feletti értékben foglalt le különféle árucikkeket, amit a szabálysértések kapcsán lefoglalt termékek értéke még 340 millió forinttal toldott meg. A bűncselekményekben az elkövetők durván ötmilliárd forintnyi kárt okoztak, pedig 2013-ban ugyanez nem érte el a hárommilliárd forintot (igaz, az akkor lefoglalt termékek ára 1,2 milliárd forintra rúgott).

A hamis termékek esetében főként iparjogvédelmi jogok megsértése, az áru hamis megjelölése, illetve versenytárs utánzása miatt indult nyomozás. Az ilyen termékek leggyakrabban a Távol-Keletről, elsősorban Kínából és Vietnamból érkeznek Magyarországra, jellemzően Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Magyarországon a csomagolás mellett a hamis márkajelzések felhelyezését és a címkézést végzik.