A gluténmentes diéta tényleg fogyaszt?

Most, hogy nyakunkon a strandszezon, mindannyian szeretnénk a lehető leghamarabb megszabadulni a hosszú téli hónapok alatt felszedett feleslegtől, hogy jól mutassunk majd fürdőruhában.

hirdetés
Uránia Mozi

A legtöbbünk azonban túlságosan türelmetlen ahhoz, hogy ezt egy következetes étrend és a rendszeres edzőterembe járás segítségével érje el. Inkább szélsőségekben gondolkodunk, és teljesen megvonunk magunktól bizonyos ételeket, ami ugyan némely szempontból előnyös tud lenni, de hosszú távon egyáltalán nem az igazi.

Vegyük példának a hagyományos búzalisztet! Ha ezt az élelmiszert lecseréljük az Éléskamra finoman reform lisztkeverékeire, akkor a segítségükkel kizárhatóvá válnak a cukorral és zsírokkal teli feldolgozott élelmiszerek, amelyek leginkább felelősek a testsúly növekedéséért. 

Ráadásul így az étrendünk is sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz majd, mint előtte

Ennek köszönhetően pedig a testünkben lévő víz mennyisége is jelentősen csökkeni fog, amely kezdetben nagymértékű súlyvesztéshez vezet, de az ezt követő időszakban a fogyás jelentősen lelassul majd. 

Arról nem is beszélve, hogy egyre inkább elkezdünk vágyakozni egy finom húsos spagetti vagy egy cukormázas fánk után. Végül pedig az esetek többségében ez az egész diéta úgy végződik, hogy ott találjuk magunkat egy tál tészta felett, és benyomunk mellé még egy egész pizzát is.

Nem a glutén teljes kiiktatása a kulcs a fogyáshoz, hanem a megfelelő kalóriabevitel

 Ahogy a fentebb leírtakból is kiderül, a glutén teljes elhagyása önmagában nem fogyaszt. Abban az esetben viszont, ha még mellette a megfelelő kalóriabevitelre is figyelmet fordítunk, és kiismerjük a szervezetünket, akkor már más a helyzet.

Ennek megállapítása pedig az alapanyagcsere sebességének kiszámításával lehetséges, amit BMR-nek is neveznek. Lehet ugyanis, hogy az interneten egy közepes fizikai aktivitású férfi vagy nő átlagos kalóriaigényeként 2000-2500 kcal/nap van megjelölve. De ezt a mennyiséget nagymértékben befolyásolja még az életkor, a testsúly, a fizikai aktivitás, amelybe nem csupán az előre betervezett mozgások tartoznak bele. 

Tegyük fel mondjuk, hogy ezen számítás alapján a napi kalóriaigényünk 2000 kcal! Ebből a fogyókúra elején körülbelül 300 kcal-t kell levenni, amelyet később természetesen tovább lehet még növelni. De mindenképpen ügyelni kell a fokozatosságra, hiszen a túl alacsony kalóriabevitel alacsony energiamérleghez és ezáltal különféle betegségekhez, illetve az emésztési folyamatok zavarához vezethet.

Összegzés

Ha nem szenvedünk olyan érzékenységben vagy allergiában, amelyek következtében felmerülő tünetek miatt el kell hagyni a glutént, akkor csak azért, hogy fogyjunk, nincs értelme teljes mértékben kiiktatni ezt az összetevőt az étrendünkből.

Kivéve akkor, ha előtte alaposan kiismerjük a szervezetünket, és ez alapján állítjuk össze a megfelelő étkezési szokásokat.

(x)