A látássérülteket segítenék

A kormány 1,2 milliárd forintból építi ki a vakok elemi rehabilitációjának országos hálózatát. A cél, hogy a látásukat elveszítők az ország bármely pontján megkaphassák a segítséget alapvető tevékenységeik újratanulásához, tudta meg a Magyar Nemzet.

hirdetés

Magyarországon mintegy nyolcvanezer látássérült él, és évente újabb 4-6 ezren veszítik el látásukat. Az orvosi ellátáson túl az érintetteknek rehabilitációs szolgáltatásokra is szükségük van, hiszen egy látását felnőttkorában elveszítő embernek újra kell tanulnia az olyan alapvető tevékenységeket is, mint a közlekedés, a főzés, a számítógép-használat.

A kormány az Új Széchenyi-terv részeként 1,2 milliárd forintot fordít arra, hogy kiépítse az elemi rehabilitáció országos hálózatát. A Vakok Állami Intézete (VÁI) 12 megyében nyitott irodát. A program a felnőtt látássérültek számára teljes állapotfelmérést és látásvizsgálatot biztosít, továbbá segítségével elemi rehabilitációt működtetnek olyan megyékben is, ahol korábban nehezen volt elérhető ez a szolgáltatás, olvasható a cikkben.