A legjobb városok közé került Pécs

És mert mi itt élünk!

Harminc európai ország 168 városát rangsorolta az Európai Bizottság egy csütörtökön elindított internetes alkalmazásban, ahol Pécs is előkelő helyen végzett. Az európai „kulturális és kreatív városok” közé került Pécs mellett még három magyar város is felkerült a listára.

hirdetés

Azokat a városokat vették figyelembe, melyek már voltak vagy lesznek kulturális fővárosok, elnyerték az UNESCO “Kreatív városok” címét, vagy már legalább két nemzetközi fesztiválnak is otthont adtak, számolt be az Index.hu. A városokat 29 mutató alapján hasonlították össze, ahol gazdasági és kulturális alapokat is figyelembe vettek.

Pécsről megemlítik, hogy 1998-ban UNESCO Békedíjat kapott a balkáni háborúk menekültjeinek befogadásáért, és hogy az ókeresztény sírkamrákat a világörökség részévé nyilvánították. Ezen kívül az Európai Kulturális Fővárosa programjaként olyan helyeket újítottak fel, mint például a Zsolnay-negyed. Ezen kívül is a koncertek, színházak, a megközelíthetőség, a tolerancia és a városvezetés minőségét is kiemelkedőnek tartják.

Magyarországról Pécs mellett a listán Szeged, Budapest és Győr szerepel még, míg az élen Párizs, Koppenhága, Eindhoven, Amszterdam és Luxembourg végzett.